perjantai 17. maaliskuuta 2017

Tulppaanikevät

Torstaina keväisen ja aurinkoisen päivän iltana lämpötila kävi pakkasella, minkä hyödynsin 17 kilometrin hiihtolenkillä. Paikoin vähälumista mutta turvallista oli kiertää Iinatin reitti Oulun upeassa kaupunkiluonnossa. Nyt on ulkona jälleen lämpöasteita, ennusteen mukaan melkein 2 päivää putkeen. Sen jälkeen olisi luvassa talvisia kelejä.

Hollannin parlamenttivaalien tulos ilahdutti. Maltillinen oikeisto voitti äärioikeiston selkeästi, mitä tulkitaan jo laajemmin äärioikeiston hiipumisena Euroopassa. Toivon fasistisen ja nationalistisen populismin poistuvan Euroopan ja koko maailman poliittiselta kartalta. Hollannin vaali näyttää suuntaa tänä vuonna pidettäville Ranskan presidentin- ja Saksan liittopäivävaaleille. Eristäytyminen, vihapuhe ja muukalaisviha eivät ratkaise kansallisia, eurooppalaisia ja globaaleja talouden, turvallisuuden, työllisyyden ja monikulttuurisuuden ongelmia. Hollanti kansakuntana antaa nyt toivoa Euroopan unionin valoisammasta tulevaisuudesta.

Minulle Hollanti on tullut tutuksi kansainvälisten kristillisten lähetyskonferenssien myötä. Seurakuntanuorena osallistuin kolme kertaa näihin Hollannin uudenvuoden konferensseihin. Ne olivat tunnustukseltaan protestanttisia ja yhteiskristillisiä. Tuhansien nuorten kristittyjen kanssa osallistuimme jättiläismäisiin seurakuntakokouksiin, joihin kuului selkeää ja innostavaa raamattuopetusta, unohtumattomia yhteislauluhetkiä, virtuoosimaisia draamaesityksiä, puhetta lähetystyöstä ja seminaareja. Kokoontumisalue muodostui useista messuhalleista, joista yhdessä pidettiin tilaisuudet, toiseen sijoittui kristillisten näytteilleasettajien paljous, kolmannessa oli miesten ja neljännessä naisten majoitus ja viidennessä ruokasali. Majoituimme siis messuhallin lattialla, ja suihkussa käynti kannatti ajoittaa ruuhkatuntien ulkopuolelle, mikäli tahtoi lämmintä vettä.

Kirkkomuusikkona konferenssit jättivät lähtemättömän muistijäljen mukaansa tempaavasta yhteislaulujen johtamisesta. Näissä konferensseissa kuulin ensimmäisen kerran laulut ”He is exalted”, ”Give thanks”, ”We want to see Jesus lifted high” ja ”Shine Jesus shine”, jotka ovat jo klassikkoja. ”Halleluja kiitos Herran” -virren (Suomen virsikirjassa 339) käyttö ehtoollislauluna jäi mieleen. Oboe soitti melodian ja sävellaji oli D-duuri, mikä on kaikille laulamisen äänialoille sujuva sävelkorkeus.

Hollannin keskitalvessa olen siis matkustanut, mutta muut vuodenajat ovat vielä kokematta. Matkustimme joka kerran bussilla Suomesta Hollantiin. Amsterdamin hyvämaineinen lentokenttä ja lentoyhtiö KLM ovat minulla testaamatta. Ruokakulttuurissa hernekeitto ja työpaikkojen kahvikulttuuri yhdistävät Suomea ja Hollantia. Alankomaalaiseen hernekeittoon käytetään savustettua makkaraa, ja kahvin aromia pidetään pehmeämpänä verrattuna Suomeen. Nämä molemmat ruokakulttuurin ulottuvuudet haluan päästä testaamaan. Konferenssien kahvi oli minun mielestäni pikakahvia, mutta Suomessa Arnolds-donitsin toimipisteissä tarjoillaan suosikkikahveihini kuuluvaa hollantilaista laatua.

Amsterdamin eri vuodenajat ja Hollannin maaseudun tulppaanipeltoineen tahdon kokea. Kevät muutenkin innostaa haaveilemaan matkailusta. Euroopan kiinnostavuus on suuri joukko omaleimaisia kielen, taiteen ja ruuan kulttuureita suhteellisen pienellä alueella. Äärioikeiston valta merkitsee epävakaudesta kertovaa viestiä matkailun kannalta. Hollannin parlamenttivaalien tulos tekee valtiosta miellyttävämmän matkailukohteen. 

Ei kommentteja: