maanantai 20. maaliskuuta 2017

Kevätpäivän tasaus

Tänään valo jakautuu tasaisesti kaikkialla maailmassa. Päivä on joka puolella maailmaa yhtä pitkä. Tästä alkaa valon voittokulku pohjoisessa kohti kesän yöttömiä öitä. Kevätpäivän tasauksena iltapäivän aurinko yllätti sääennusteet nostaen täällä Oulussa lämpötilan 2 asteeseen. Ilma jäähtyi auringon laskiessa, ja kävin hiihtämässä vakituiset 17 kilometriä vaihteeksi luonnonvalossa. Nyt oli niin vähälumisia osuuksia Kaukovainion ja Raksilan alueella, että mahdolliset seuraavat hiihtolenkkini aloitan kantamalla sukset Iinatin reitille Hiiroseen. Iinatin kierroksella ei vielä vähälumisuutta esiinny.

Lentoliikenteen lakko päättyy, kun sopu on tänään saatu. Matkailun ajatuksia tulvahti välittömästi. Runsas valo ja kevätauringon lämpö kutsuvat liikkeelle. Parvekkeella ja terassilla tarkenee jo kahvitella. Laajeneva lumeton Suomi, Lapin keväthanget, Vuokatti, Ruotsi ja Baltia innoittavat matkailun suunnitelmia.

Reformaation juhlavuonna kristillinen paasto on kuljettanut jo aimo harppauksen kohti pääsiäistä. Paasto tarkoittaa muun ohella juhlaan valmistautumista, pääsiäisen valmistelua hengellisessä merkityksessä. Raamatussa Vanha Testamentti kertoo Jumalan Israelin kansalle asettamista useista ja erilaisista juhlista. Jumala on tarkoittanut ihmisen viettämään säännöllisesti iloisia juhlia yhdessä toisten kanssa.

Minä tahdon paastoajan opettavan minua iloitsemaan enemmän toisten iloitsevien kanssa. Liian helposti koen iloitsevan ihmisjoukon epämukavuusvyöhykkeenä, josta eristäydyn. Kristinuskoon ei kuulu erakkouden ja yksinäisyyden ihannointi vaan osallisuus, yhteisöllisyys ja lähimmäisyys. Tahdon olla parempi lähimmäinen, ystävä, työ- ja opiskelutoveri. Tahdon rohkeammin iloita yhdessä muiden kanssa myös musiikin parissa, iloisten laulujen ja sävelten moninkertaistaessa yhdessä koetun ja jaetun ilon. 

Ei kommentteja: