perjantai 17. maaliskuuta 2017

Pormestaritentti

Hyvä kuntapäättäjä pitää huolta, ettei kuntaraja ole ihmiselle suuri este. Tämä ei ole Helsingin ja naapurikaupunkien välillä toteutunut. Tästä olivat suhteellisen yksimielisiä Mika Ebeling, Jan Vapaavuori, Tuula Haatainen, Anni Sinnemäki, Paavo Arhinmäki ja Mika Raatikainen. He osallistuivat Helsingin pormestariehdokkaina kaupunkitutkijoiden kuntavaalitenttiin Virgin Oil Co:ssa 17.3.2017.

Kokoomuksen Vapaavuori totesi Helsingin ja naapurikuntien pirstaloituneen kuntarakenteen olevan Suomen suurimpia onnettomuuksia. Kristillisdemokraattien Ebelingin mukaan kunnat ovat usein itsekkäitä. Espoo hyväksyessään länsimetron vaati hallinnoksi espoolaisenemmistöisen yhtiön. Kun Helsingin seudun joukkoliikennettä hoitava HSL perustettiin, vaati sama Espoo, ettei Helsinki saa enemmistöä hallintoon.  Helsingin maksuosuus on kuitenkin suurin.

Paras vaihtoehto on yksi kaupunki, johon kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Metropolihallinto on kalliimpi, mutta siinäkin asiat saadaan järjestymään. Ensiksi mainittua kuntarakennetta puolsivat selkeimmin Ebeling ja Vapaavuori. Sosiaalidemokraattien Haatainen kertoi Helsingin apulaiskaupunginjohtajanakin kokeneensa, että takkuista on yhteistyö naapurikuntien kanssa. Kaikki pelaavat omaan pussiin. Helsinki tarjoaa monipuolisesti erilaisia palveluita, joita mieluusti tullaan käyttämään. Haatainen ei esitä Helsingin muuria. Tarvitaan yhteistyötä.

Vapaavuori pitää mantrana lausumaa, jonka mukaan pääkaupunkiseudun kuntien kesken tehdään hyvää yhteistyötä. Tosiasiassa lähinnä liikenteen ja jätehuollon yhteistyö toimii. Joitakin vuosia sitten hukattiin historiallinen mahdollisuus kuntarakenteen eheyttämiseen. Nyt mennään umpipöljään maakuntahallintoon, joka vaikeuttaa asioiden hoitamista entisestään. Haataista soteuudistus ihmetyttää. Uusi maakunta perustaa yhtiöt sotepalveluille. Helsinki luovuttaa kaiken järjestämisen maakunnille. Miten on mahdollista, ettei yli 600 000 asukkaan Helsinki voi tuottaa palveluita? Mehiläiset, Terveystalot ja muut voivat pystyttää terveysaseman ja hoitaa homman. Rahat saattavat mennä yksityisille palveluntuottajille. Lopputulos on ehkä kaaos. Vähintä olisi, että Helsinki voisi myös tuottaa palveluita. 

Ei kommentteja: