lauantai 11. maaliskuuta 2017

Radiomaailma

Kevät antaa radion kuuntelulle uuden sävyn. Uutuuslevyjä maistiaisineen julkaistaan tiheästi. Radiokanavat usein uudistavat kanava- ja ohjelmatunnuksiaan. Kaupallisilla kanavilla kevät kuuluu mainoksissa. Valoisat illat ja aamut antavat ohjelmille erilaisen sävyn, kuin taululle uuden kehyksen. Erityisesti suorat radiolähetykset antavat toimittajalle mahdollisuuden jakaa kuuntelijan kanssa varhaisen aamun tai myöhäisen illan tuoreelta ja ihmeelliseltä tuntuva valoisuus.

Jaettu tunnekokemus ja yhteisöllisyys ovat radion suoran lähetyksen vahvuuksia. Tähän perustuu ilon tunne radiossa toteutetusta musiikkitoiveesta. Musiikkia on netti pullollaan, mutta kuuntelukokemus yksin ei korvaa radiossa esitettyyn musiikkiin liittyvää yhteisöllisyyttä. Televisiosta musiikkiohjelmat ovat poistuneet kannattamattomina, mistä Vain elämää -ohjelma merkitsee poikkeusta. Radiolle jää suuri yhteisöllisten musiikkikokemusten tuottajan rooli.

Minulla radion kuuntelu painottuu nykyisin Yle Radio Suomen uutisiin, Ylen Klassiseen, Ykkösaamuun ja Radio Dein puheohjelmiin. Pop-musiikin kuunteluni on selkeästi siirtynyt nettiin. Radio Novan kaltaisia pop-musiikin radiokanavia kuuntelen harvoin. Ranskan NRJ-kanavaa kuuntelen netistä, mikä merkitsee musiikkia suurempaa kulttuurikokemusta. Ranskankielinen musiikki ja puhe, mainokset ja ohjelmavirran ilmapiiri vievät ajatukset irti arjesta Pariisiin ja Alpeille vaihto-oppilasmaisemiini. Ranskan NRJ:ltä olen viime päivinä bongannut Spotify-soittolistalleni Katy Perryn ja Clean Banditin uutukaiset.

Radio France Info -uutiskanava antaa tauottomalla puhesisällöllään sekä tietoa että tunnekokemuksen valtionsa kulttuurista. Ranskan opiskeluun ja kertaukseen uutissähkeiden toistuminen useita kertoja tunnissa helpottaa sanaston, lauseiden, ääntämyksen ja asioiden oppimista. Sekä NRJ että France Info antavat ohjelmavirrallaan kokemuksen osallisuudesta ja yhteenkuulumisesta ranskankielisen maailman ja elämäntyylin kanssa. Radio on enemmän kuin peräkkäin soitettuja musiikkikappaleita ja uutisjuttuja. 

Ei kommentteja: