perjantai 14. syyskuuta 2018

Suomi - heavykulttuuri

Oli pimeä syksyinen ilta - hetki sitten - kuunnellessani BBC:ltä radio-ohjelmaa (Global Beats - Heavy Metal in Finland) Suomen heavykulttuurista. Minulle kyseessä on suuri tuntematon musiikin laji. Ohjelma toteutti sivistävää tehtäväänsä.
Yritänkö kirkkomuusikkona sanoa seuraavaksi rivien välissä, että heavy on muuta musiikkia syntisempää? En yritä, en rivien keskelläkään. Raamattu ei rajoita musiikillista ilmaisua. "Kaikki on minulle luvallista, mutta ei kaikki ole hyödyksi" (1.Kor 6:12) Terve varovaisuus kannattaa. Heavyssä minun havaintojeni mukaan esiintyy enemmän pimeyden, pahuuden ja Sielun Vihollisen tunnuksia ja ihannointia - jopa palvontaa - muita musiikinlajeja enemmän. Sielun Vihollinen on todellinen Jeesuksen vastustaja.
Miksi pimeyttä täytyy ihannoida? Eikö maailman pimeyttä, pahuutta ja kärsimystä näe tarpeeksi katsottaessa tv:stä uutiset tai luettaessa sanomalehti? Jos on rehellinen, ei tarvitse edes avata tv:tä tai sanomalehteä. Pimeyttä, pahuutta ja syntiä löytyy meidän jokaisen omasta elämästä ja sisimmästä. Minä tarvitsen joka päivä Jeesuksen veren puhdistusta synneistäni ja pahuudestani. Miksi armahdettuna enää ihannoisin pimeyden valtaa ja pahuutta?
Joka syntinsä tunnustaa ja hylkää, saa armon. (Sananl. 28:13) Raamattu ei kutsu ihmistä ihannoimaan pimeyttä ja piehtaroimaan pahuudessa. Raamattu kutsuu tunnustamaan ja hylkäämään synnin ja vaeltamaan synneistä armahdettuna valossa.
Kirkkomuusikkona koen, että mikään musiikkityyli ei ole toista syntisempi. Kaikki musiikkityylit kuuluvat virsikirjaan, kirkkoon ja kristityn elämään. Kannustan tutustumaan kristilliseen heavyyn. Kaikki musiikkityylit ovat olemassa kristillisinä versioina.
Mikäli muu kuin kristillinen heavy edelleen kiinnostaa, kannustan tilannearvioon. Tarkastele, lisääkö vai vähentääkö heavyn harrastaminen uskonelämän hoitamiseen eli Raamatun lukuun, rukoukseen ja seurakuntaan käyttämääsi aikaa? Jos havaitset vähentymistä, kannustan pohtimaan, rakentaako heavymusiikki uskoasi ja elämääsi? Mikä tahansa harrastus ja kiinnostuksen kohde saattaa samalla tavoin tulla epäjumalaksi ja haitata uskonelämän hoitamista.
Kun ihmisen elämässä Jeesus on Herra, tärkeimmällä sijalla, se vaikuttaa ihmisen tahtomiseen ja tekemiseen. Älä anna minkään kiinnostuksen kohteen tulla Jeesusta tärkeämmäksi tai edes samalle tasolle! Raamattu saakoon viitoittaa musiikin valintojamme ja koko elämäämme.

Ei kommentteja: