maanantai 3. huhtikuuta 2017

Minä ja Sley

Juuri päättyneenä sunnuntaina oli ilo kanttoroida Sley Oulun messussa. Saarnasta jäi erityisesti mieleen järjestön lähetyskentällä Afrikassa tehty oivallus. Onko turvallista istua illan hämmärryttyä nuotiolla, mikäli kuulee leijonien sammakkomaista ääntelyä? Leijonat eivät karju öisin. Paikallinen afrikkalainen vakuutti tilanteen olevan turvallinen niin kauan, kun pysyttelee nuotion tulen lähellä. Petoeläimet eivät sinne hyökkää, mutta saattavat jopa käydä katselemassa nuotiopaikkaa niin, että silmien kiilumisen voi havaita.

Kristittyinä olemme turvassa uskoessamme Jeesukseen. Tuli esiintyy Pyhän Hengen ja uskon vertauskuvina Raamatussa. Pimeyden voimat saattavat käydä leijonien tavoin vaanimassa, mutta eivät voi riistää kristittyä Jeesuksen yhteydestä.

Sleyn julistustyössä minua ilahduttaa evankeliumin ilon ja vapauden sanoma. Lain ja synnin todellisuudestakin puhutaan, koska se antaa sisällön Jeesuksen sovitustyölle. Ankaria lain saarnoja en muista järjestön tilaisuuksissa kuulleeni. Uuspietistit eli viidesläiset ja vapaat kristilliset suunnat saattavat puhua synnistä jyrkemmin. Sley suhtautuu naispappeuteen ehdottomammin kuin viidesläiset ja esimerkiksi helluntailaiset.

Minun käsitykseni naispappeudesta vastaa viidesläistä ja avartuvaa helluntailaista linjaa. Samalla ymmärrän Sleyn näkökantaa. Tiedostan, että Raamattua kunnioittava ihminen voi sekä hyväksyä että torjua naispappeuden. Kansankirkossa naispappeuden hyväksyminen on avannut portit Raamattua halveksivalle liberaalisuudelle, mikä ilmenee esimerkiksi Jeesuksen ainutlaatuisuuden kieltämisenä ja homosuhteiden sallimisena eli synnin siunaamisena. Kaikki naispapit eivät ole Raamattuun kevytmielisesti suhtautuvia liberaaleja. Toisaalta kirkko ei kohtele oikeudenmukaisesti naispappeutta vastustavia työntekijöitä. Ongelma olisi helposti ratkaistavissa työjärjestelyin. Järkyttävintä on lähetystyön joutuminen liberaalien epäoikeudenmukaisten sortotoimien ja suvaitsemattomuuden uhriksi ja pelinappulaksi. Lähetysmäärärahoja on eräissä seurakunnissa karsittu naispappeutta vastustavilta lähetysjärjestöiltä.

Tutustumismatkani Sleyn toimintaan koen alkaneen 2000-luvun puolella Harjavallassa pidetyillä evankeliumijuhlilla. Matkustin sinne suvi-Suomessa omatoimisesti päiväksi. En tuntenut kesäjuhlaväestä juuri ketään. Juhlakenttä oli maalauksellisen upea Kokemäenjoen rannalla. Satakunnassa olen sukujuurteni maisemissa, mutta Harjavallassa en ole muuta kertaa käynyt. Monipuolinen musiikki jäi mieleen. Juhlakenttä ei ollut katettu, joten sateen sattuessa tilaisuudet pidettiin sateessa. Radio Dein pieni ja värikäs henkilöauto oli näkyvästi ja kuuluvasti liikkeellä juhla-alueella. Menopelin ämyreistä soi media-alan tuolloisen uuden tulokkaan kanavatunnuksia. Markkinointi-idea oli värikäs ja luova sekä piristävällä tavalla epäsuomalainen.

Sley näyttäytyy minulle erityisesti nuorten aikuisten, suuren ikäluokan ja lapsiperheiden herätysliikkeenä. Nämä sosiaaliset ryhmät minun havaintojeni mukaan painottuvat Sleyn messuyhteisöissä. Toisaalta seurakuntien lyhentäessä rippikouluja ovat järjestörippikoulut suositumpia kuin koskaan. Tietääkseni tämä kehitys näkyy Sleyn nuorisotyössäkin. Sley järjestää myös vuosittain Pohjoismaiden suurinta kristillistä nuorisotapahtumaa, Turun Maata Näkyvissä -festaria. Sley osallistuu järjestämiseen merkittävästi, mutta en pidä MN-festaria Sleyn tapahtumana. Sley enemmänkin palvelee koko herätysliikekenttää arvokkaalla työllään suhteellisen näkymättömänä. Seurakuntanuorena en MN-festarilla edes tiedostanut käyväni Sleyn tapahtumassa vaan kaikkien luterilaisten festarilla.

Harjavallan myönteisen ja kesäisen kokemuksen jälkeen tutustuin muutamia vuosia myöhemmin Evankelisten opiskelijoiden toimintaan sekä kanttorin roolissa Siionin kannel -seuroihin. Musiikkielämän monipuolisuus ilahduttaa mainitussa laulukokoelmassa. Kesän Evankeliumijuhlillakin säveltaidetta tarjotaan laidasta laitaan niin klassisen kuin rokillisen ystäville. Tervetuloa tänä vuonna kesä-heinäkuun vaihteessa Evankeliumijuhlille Helsinkiin!

Ei kommentteja: