keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Afrikan rytmi

Minun musiikkimakuni kannalta ratkaisevia ovat melodiat. Sävelaiheet tarvitsevat rytmin. Melodia on musiikin historiassa menettänyt useita kertoja merkityksensä. Rytmitöntä musiikkia ei kuitenkaan ole keksitty. Rytmi ei voi musiikissa menettää merkitystään yhtä laajasti kuin melodia.

Afrikkalaisuus musiikissa merkitsee minulle rytmin voimallisuutta. Rytmi on erottamaton osa ihmisyyttä. Sydän sykkii sekä ihminen hengittää ja kävelee rytmissä. Afrikkalainen musiikin rytmillisyys kertoo kiitollisuudesta vaatimattomienkin olosuhteiden ja kärsimyksenkin keskellä sekä ilmaisee aurinkoisia ja lämpimiä musiikin sävyjä. Vastakohtana on kylmä ja talvinen slaavilainen ja pohjoiseurooppalainen sävelkieli. Säveltäjä on kirjoittanut nuoteille pakkasen ja lumituiskun virittämät tunteet. Palelee ja ei ole viinaa.

Kristillisessä musiikissa afrikkalaisuuden vaikutusta on gospeltyyli, alun perin lähinnä Yhdysvaltojen mustan väestön esittämä rytmikäs kristillinen kuoromusiikki. Suomessa gospelmusiikki tarkoittaa laajasti kaikkea kristillistä rytmimusiikkia. Pidän järkevänä suppean merkityksen suosimista. On selkeämpää ilmaisua puhua kristillisestä rockista, heavystä, iskelmästä, teknosta, jazzista, bluesista ja edm:stä. Kaikki populaarimusiikin genret löytyvät kristillisen musiikin kentästä. Suomen ulkopuolella gospelmusiikilla tarkoitetaan alkuperäistä suppeaa merkitystä.

Afrikkalaisella musiikilla on annettavanaan rytmin voima minun kaltaiselle länsimaiselle ja melodialähtöiselle musiikin kuluttajalle. Rytmin voima liittyy Afrikassa muidenkin uskontojen musiikkiin, palvontamenojen ja riittien hurmoskokemuksiin. Henkivaltojen todellisuus on arkipäivää. Ihmisiin asettuvat riivaajat ja demonit ovat täyttä todellisuutta. Jumalan Pyhän Hengen voimalla riivaajia ja demoneja saatetaan ajaa ihmisistä ulos. Lapsikaste suojaa vielä toistaiseksi länsimaisia yhteiskuntiamme pimeyden henkivalloilta. Niiden kanssa ei ole leikkimistä. Jeesukseen uskova on riivaajilta ja demoneilta turvassa, sillä Kristus on sovitustyöllään voittanut kaikki pimeyden vallat.

Ranskan vaihto-oppilasvuonna sain kokemusta afrikkalaisten kristillisistä saarnoista. Kristillinen kirkko kasvaa Afrikassa voimakkaasti. Maailman suurin luterilainen kirkko on Etiopiassa. Lähetystyö on vienyt evankeliumin ja juurruttanut seurakuntia Euroopasta Afrikkaan. Nyt maallistuva Eurooppa on Afrikasta tulevan kristillisen julistuksen tarpeessa. Ruotsin luterilaisen kirkon lähetystyö oli aikoinaan ratkaisevassa roolissa synnyttämässä Etiopian luterilaista Mekane Yesus kirkkoa. Nyt Mekane Yesus on joutunut katkaisemaan yhteistyönsä sekä Ruotsin että Amerikan vapaamielistyneiden luterilaisten kirkkojen kanssa. Tämä saattaa olla liberalisoituvan Suomenkin kirkon kohtalo. Kansankirkkomme tarvitsee melodiakseen Raamatun sanoman Jeesuksesta, jonka on annettava uudistaa elämämme. Rytmin, innokkuuden ja ilon suhteen meillä on opittavaa Afrikan kristityiltä. 

Ei kommentteja: