lauantai 29. huhtikuuta 2017

Vapaus, veljeys, tasa-arvo

Vappuviikko on edennyt perjantai-iltaansa runsaan laulun ja soiton merkeissä. Ensi viikolla suoritan laulun d-tutkinnon, johon olen harjoitellut äänen rasittumiseen saakka. Urkujen soitto välillä lepuuttaa äänipurjeita ja ehkä jäsentää laulujen oppimista. Aivot mahdollisesti työstävät lauluohjelmistoa urkujen soittamisen aikana. Urkupenkilläkin olen viihtynyt ehkä enemmän kuin koskaan musiikkiopintojeni aikana. Koen käyväni viettämään ammattimuusikkona vappua kevään, opiskelijoiden ja työväen juhlana. Minulla on messukeikka, Sley Oulun messu, sunnuntaina klo 17. Seuraava esiintymiseni on laulututkinto tiistaina klo 14.45 Oulun amk:n konserttisalissa. Tervetuloa!

Kuluneella viikolla Suomen hallitus sai kolme uutta ministeriä. Kaikki ovat miehiä, joten hallituksen sukupuolijako on nyt miesvoittoinen peräti lukemin 12-5. Näin miesvaltainen hallitus on Suomella ollut viimeksi 80-luvulla.

Ranskan presidentinvaaleissa äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen häviäisi ennusteiden mukaan toisella kierroksella Emmanuel MacronilleMacronin ongelmaksi saattavat koitua ensimmäisellä kierroksella karsiutuneiden kehotukset äänestää Macronia. Samaan ovat kannustaneet Ranskan pääministeri, presidentti ja EU:n johtajat. Periaatteessa EU:lle ei kuulu jäsenvaltioiden sisäpolitiikka, mutta nyt on poikkeuksellisesti kyse EU:n olemassaolosta.

Le Pen ja Macron esiintyivät ensimmäisellä kierroksella vanhojen valtapuolueiden haastajina. Macronilta tämä valtti laimenee hyvää tarkoittavin äänestyskehotuksin. Macron samaistuu nyt vanhojen valtapuolueiden poliitikkoihin. Hän on vakiintuneen järjestelmän suosikkiehdokas. Tätä tulee Le Pen varmasti hyödyntämään vaalitaistelussaan. Molempien ehdokkaiden suuri haaste on saada vasemmistolaisten äänet ja saada heidät edes äänestämään. Tuoreen kyselyn mukaan vasemmistomyönteiset aikovat kasvavassa määrin jättää äänestämättä tai äänestää tyhjää. Toisen kierroksen äänestysvilkkaus saattaa poikkeuksellisesti jäädä ensimmäisen kierroksen tasosta.

Nainen, Le Pen, äärioikeiston ehdokkaana on Ranskalle, EU:lle ja maailman politiikalle vapauden, veljeyden ja tasa-arvon vihollinen. Valtiokeskeinen ajattelu EU:n kustannuksella rajoittaa ihmisten, hyödykkeiden ja pääoman vapaata liikkuvuutta. EU on kahden maailmansodan raunioille perustettu rauhan liitto. EU:n pirstoutuminen vaarantaa Euroopan kansojen veljeyden ja samalla maailman turvallisuuspoliittisen tilanteen ja rauhan. Natosta irtautuminen merkitsee vastuuttomuutta. Le Penin voitto Ranskassa merkitsee myös Brexitin toteutukselle epävakaata poliittista ympäristöä. 

Tasa-arvo kuuluu EU:n perusarvoihin. Le Pen naisena harhauttaa tasa-arvon kannattajat puolelleen. Le Pen toisaalta tahtoo liittoutua Venäjän poliittisiin pyrkimyksiin ja arvoihin, joissa miesvaltaisuus korostuu. Naisen tasa-arvo on Venäjällä kaukana EU:n tasosta. Putinin politiikan ihailu kertoo, ettei Le Pen pidä kansanvaltaa arvokkaana. On silkkaa järjettömyyttä äänestää äärioikeisto Ranskan johtoon tuhoamaan Euroopan ja länsimaiden taloudellinen ja poliittinen järjestelmä. Voi vain toivoa Ranskan äänestävään viisaasti Macron voittoon. Britannian irtautuminen EU:sta antaa tilaisuuden tiiviimmän EU:n muodostamiselle. Siinä kannattaa niin Ranskan kuin Suomenkin olla mukana. Suomen kannattaa myös kunnianhimoisesti pitäytyä tasa-arvon mallimaana niin politiikassa kuin talous- ja työelämässäkin. 

Ei kommentteja: