perjantai 3. syyskuuta 2010

Tornio-Haaparanta

Matkustin vakiovuorolla Kemistä Tornion kautta Haaparantaan, jossa pääsin huoltoasemalla lunastamaan Ruotsissa tarvittavia matkalippuja. Vr:n Rovaniemen lipunmyynnistä ei voinut noutaa Ruotsin valtiorautatie SJ:n kautta varattuja juna- ja bussilippuja, mikä tuntuu vaikealta käsittää. Euroopan Unionin nauttima kiinnostavuus ja arvonanto edellyttävät, että tällaiset kansainvälisen matkailun peruspalvelut ovat joustavasti saatavilla Vr:n lipunmyynneissä ja lippuautomaateissa. Toivon koko EU:n kattavaa asetusta tai direktiiviä, joka velvoittaa rautatieyhtiöt tehokkaaseen kansainvälisten lippujen kauppaan.

Lippujen hankinnan ja evästauon jälkeen jäi vielä nelisen tuntia vaihtoväliä Luulajan bussin lähtöön. Haaparantaan olin tutustunut pari päivää aiemmin, ja tuolloin valoisana päiväaikana täytyi valtiorajan tienviittaa nelostiellä oikein etsiä. Pimeässä rajat erottuvat toisinaan selvemmin, ja puheena oleva valtioraja on tällainen. Sininen valojuova maantiesillalla toimi selkeänä rajamerkkinä elokuun hämärtyneessä yössä.

Kemi on merenrantakaupunki, mutta Tornion keskusta on joenrantakaupunkia, vaikka merenrannikko sijaitseekin lähellä. Torniojoen kaupunkimaisema Tornion keskustan kohdalla muistuttaa Rovaniemen Ounaskosken ympäristöä siltoineen, rakennuksineen ja maastoineen. Korkean tornitalon mallinen kaupungintalo toimii linja-autoaseman mainiona maamerkkinä Kemissä ja Torniossa, kun taas Rovaniemellä kaupungintalo on matalampi, laaja-alaisempi ja usealle virastosiivelle levittäytyvä hallinto- ja kulttuurikeskuksen osa.

Tornion ja Haaparannan välille on hahmottunut rajakaupungin alue, johon Ruotsin puolella kuuluu perusmallinen Ikea Rovaniemen Arktikumin sijaintia muistuttavassa ympäristössä. Suomen puolella rajakaupunkiin kuuluu Rajalla-kauppakeskus, joka on yllättävän harmaa sekä väriltään että muotoilultaan. Rajakaupungin länsipuolella sijaitsee Haaparannan keskusta, jonka ydin on saksalaistunnelmainen raatihuoneen tori. Keskustaajamassa tyypillinen asuinrakennus on kuutiomainen, harjakattoinen, puinen ja suuren omakotitalon näköinen pienkerrostalo, jotka ovat harvinaisia Suomessa.

Haaparannan puolella ruokakaupat tarjoavat yllättävän erilaiset tuotteiden valikoimat, pakkaustavat ja grafiikat verrattuna Suomen kauppoihin. Suomalainen elintarvikkeiden myynti vähittäiskaupassa, pikaruokaloissa ja ravintoloissa korostaa puhtaita raaka-aineita, mutta ruotsalaiset painottavat ruokavalikoiman runsautta hieman amerikkalaiseen sävyyn. Suomalainen suhtautuminen ruokaan on Haaparannasta katsottuna melko mannereurooppalainen.

Ei kommentteja: