sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Yle X - turha radiokanava

YleX:n ohjelmista vain Uuden Musiikin sisällöt sekä Etusivu toteuttavat julkisen palvelun tehtäviä, joita mikään kaupallinen radio ei tällä hetkellä tee. Muut kanavan ohjelmat tarjoavat sisältöä, jota kaupalliset radiotkin voisivat tuottaa. Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella kanavalla. Lähetysaika klo 11-13 merkitsee kohderyhmän heikkoa tavoittavuutta, koska silloin nuoret ovat enimmäkseen koulussa, opiskelupaikoilla ja töissä. Lisäksi Yle Radio Suomen Päivä tarjoaa valtakunnallisen ajankohtaislähetyksen samaan aikaan klo 10-13 melko samalla tyylillä. 

Musiikkitoimijat ovat kuluvana vuonna myöntäneet YleX:lle Vuoden musiikkimedia –tunnustuksen. Menestykseen ja voittoon on hyvä lopettaa ja lakkauttaa kanava. Ultra Bra oli siinäkin nerokas bändi, että he päättivät uransa parhaaseen albumiinsa. YleX:n jatkaminen nykymuotoisena haittaa kaupallisen median toimintaa.

Valtakunnallisen ja julkisen palvelun nuorisoradion on oikeuttanut kuuluvuus koko Suomessa. Nettiradion yleistyminen on muuttanut median kulutusta nopeasti ja rajusti. Lisäksi nuorisomusiikin yhtenäiskulttuurit ovat hajonneet. Nuoren musiikkimaku muodostuu aiempaa yksilöllisemmin esimerkiksi vaihtoehto- ja valtavirtakulttuurien ja musiikin lajien yhdistelmistä. Useita musiikinlajeja saa fanittaa entistä vapaammin. Tyylien sekoittuminen kasvaa myös musiikin tuotantopuolella.

On perusteltua lakkauttaa YleX. Samalla on järkevää lisätä musiikkia nuorten ja nuorten aikuisten ehdoilla Yle Puheen ohjelmiin. Etusivu-ohjelma sijoittuisi nykyistä luontevammin Yle Puheen iltapäivään. Uuden musiikin aamu- ja iltavuorot elävöittäisivät joko Yle Puheen tai Yle Radio Suomen ohjelmatarjontaa. YleX:lle kaavaillut musiikin erikoisohjelmat lähetettäisiin nekin muilla Ylen radiokanavilla.   

Ei kommentteja: