lauantai 21. marraskuuta 2015

Sanna Marin - Sdp:n tulevaisuuden tärkeimmät 10 pointtia

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin piti tulevaisuutta kartoittavan poliittisen tilannekatsauksen puolueen Oulun piirikokouksessa 21.11.2015. Puheessaan hän listasi Sdp:n uudistamisen 10 keskeistä pyrkimystä. Samalla Marin valaisi näiden merkitystä suhteessa nykyiseen poliittiseen tilanteeseen.

1. Ilmasto- ja ympäristökriisi on ratkaistava heti, koska kysymys liittyy pakolaisten kansainvaelluksiin. Ongelma on tässä merkityksessä hyvinvointikysymys. Pariisissa pidettävään ilmastokokoukseen liittyy suurvaltojen kunnianhimoisia tavoitteita. Näiden toteutuminen lisäisi ympäristöteknologian kysyntää, mikä olisi suomalaisyrityksille merkittävä vientivaltti.

2. Sivistys on itseisarvo. Sdp on sivistyspuolue. Tähän liittyvät työelämän muutokset, työpaikkojen katoaminen, korkean osaamisen välttämättömyys ja Suomen kilpailukyky. Suomi leikkaa koulutusmäärärahoja samaan aikaan, kun Ruotsi investoi koulutukseen.

3. Sosiaaliturva tulee uudistaa rakentaen uusi perusturvamalli. Tämäkin liittyy työelämään, sen pirstoutumiseen ja määräaikaistumiseen. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on rakennettu entisajan työelämän mallin mukaan. Uuteen malliin olisi saatava joustavuutta, joka huomioisi työelämän pirstaloitumisen. Onko perustulomalli ratkaisu? Siinä on hyviä elementtejä, varmuutta ja toisaalta taloudellisia haasteita. Perustulomallin tyyppinen elementti tarvitaan. Sdp tarvitsee uusia avauksia, kuten ehdotettu yleisturva.

4. Kuripolitiikasta on päästävä irti. Talouspolitiikka dominoi liikaa kaikkea tehokkuuden, tuottavuuden ja raamituksen kautta.

5. Sdp tarvitsee suoran jäsenyyden osastopohjan lisäksi. Nuorten ikäpolvi on kasvanut eri rakenteeseen. He haluavat muuttaa maailmaa ja vaikuttaa heti.

6. Sdp:n ei tarvitse voittaa vaaleja. Tärkeintä on rakentaa kestävä poliittinen linja. Sillä voitetaan vaalit. Gallupien liiallinen seuraaminen on turhanpäiväistä.

7. On luovuttava jostain, jotta voidaan rakentaa uutta. Tarvitaan resurssien uusi kohdentaminen.

8. Liikettä ei enää ole, siis palkansaajien liikettä. On arvovalintoja.

9. Kansainvälisyys on suuri Sdp:n vahvuus. Tarvitaan ylikansallista yhteistyötä muun ohella ympäristökysymyksissä.

10. Tärkein: tulevaisuuspuolue. Sdp on aina uskaltanut asettaa utopistisia tavoitteita. On muuntauduttava edelläkävijäpuolueeksi. 

Ei kommentteja: