lauantai 21. marraskuuta 2015

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari: "Globaalin näkökulman oltava Sdp:n perusta"

Sdp:n Oulun piirikokouksessa 21.11.2015 kertoi europarlamentin terveiset puolueen mep-edustaja Liisa Jaakonsaari. Hän totesi maailman olevan kaoottinen, Brysselin hälytystilassa. Terroriuhka on todellinen, mutta politiikka on kansallinen. Terroristiset organisaatiot ovat globaaleita toimijoita. Pelon voittaminen on nyt tärkeää.

Ihmiset ovat pettyneitä Euroopan unioniin. Siltä puuttuu yhtenäinen maahanmuuttopolitiikka, jossa turvallisten maiden luettelo määritellään yhdessä. Komission kyky tuottaa esityksiä ja EU-parlamentin toiminta ovat tehokkaat, mutta kansallinen päätöksenteko on epäyhtenäinen. On puututtava maahanmuuton syihin. Isis-järjestöön lähdetään puolustamaan läheisiä. Euroopan lähiöissä on ongelmia, joiden keskellä eletään ilman tulevaisuuden toivoa. Euroopan vankilat ovat rikollisten rekrytoinnin maaperää, jota sääntelee epäyhtenäinen kansallinen vankilapolitiikka.

Muuttoliike on runsas Afrikasta Eurooppaan. Syitä ovat väestönkasvu Afrikassa ja väestön vähentyminen Euroopassa. Afrikasta muutetaan pakoon diktatuureja. Paetaan elämää, jossa ei ole tulevaisuuden toivoa. Aihepiiriä käsiteltiin hiljattain Euroopan päämiesten huippukokouksessa Maltalla, ja mukana oli Suomen pääministeri Juha Sipilä. Ongelmana on pyrkimys padota pakolaisvirtaa samalla, kun kehitysapua leikataan ja muuttoliike Eurooppaan kiihtyy. Tarvitaan sekä patoamista että kehitysapua.

Elämme globaalissa maailmassa. Globaalin näkökulman on oltava Sdp:n perusta.

Laittoman maahanmuuttajan termiä käytettäessä on huomattavan, että turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. Tässä merkityksessä laittomia maahanmuuttajia ei ole. Laillisten reittien mahdottomuus on luonut vaaralliset kulkureitit ja vaarallisen bisneksen.

Tarvitaan EU:n yhtenäinen turvallisten maiden luettelo. Turvapaikkahakemusten käsittelyä tulee nopeuttaa. Etelä-Euroopan mailla on pakolaisten vastaanottajina nyt kohtuuton työtaakka, jota on helpotettava Dublinin asetuksen muutoksella.

Äärioikeisto kasvaa Euroopassa. Suomessa Sdp:n poliittinen linja on palkittu kannatuksen kasvulla. Terrorismia ja maahanmuuttoa ei saa sekoittaa.

Ei kommentteja: