tiistai 15. syyskuuta 2009

YLE ja brittien malli

HS:n verkkolehti on tänään kertonut, että YLE ja yhdysvaltalainen HBO-kaapelitelevisioyhtiö ovat tehneet kolmivuotisen sopimuksen HBO-sarjojen näyttämisestä Ylen kanavilla vuosina 2010–2013. Sopimus on jatkoa Ylen vuonna 2007 tekemälle sopimukselle, mutta uusi kauppa on laajempi. Kaupan kohteena olleet sarjat tulevat ilmaiseksi nähtäville internettiin Ylen Areenalla.

YLE:n päätös amerikkalaisen sarjan hankinnasta on merkittävässä ristiriidassa kansanvälisen kehityksen kanssa. Huomiota ansaitsee brittiläinen kehityssuunta, josta HS uutisoi viime perjantaina. BBC aikoo nimittäin leikata sekä rahoitustaan että toimintaansa. Ohjelmistosta aiotaan poistaa amerikkalaisia sarjoja, ja kilpailua kaupallisten tv-yhtiöiden kanssa tahdotaan vähentää. Tällöin brittiläisten lupamaksukin voisi pienentyä.

YLE:n tehtäväkenttä tulisi arvioida uudelleen brittiläistä taustaa vasten. Lisäksi YLE voisi sekä ostaa että myydä esim. radio-ohjelmia. Suomen ainoa juonnettu yöradio olisi yksi ohjelma, jonka YLE voisi myydä kaupallisille radioille. Samalla YLE säästäisi sähköä sammuttamalla radiolähettimensä yöksi. Tv-ohjelmista Ajankohtainen kakkonen sopisi vastaavalla tavalla myyntikohteeksi ja kaupallisten kanavien ohjelmistoon.

HBO-sarjojen hankinta antaa toisaalta aiheen tutkia perinpohjin YLE:n mahdollisuudet hankkia mainostuloja. On luultavaa, että YLE:n melko laaja mainosrahoitus ja täydentävä mediamaksu saisivat merkittävästi kannatusta. Itse kannatan YLE:n rahoitusmallia, jonka perustana ovat sekä kansalaisilta kerättävä julkisoikeudellinen maksu että mainosrahoitus. Valtavirran sarjaelokuvien oikeana paikkana en pidä YLE:n kanavia, ellei näiden yhteydessä tai laajemmin siirrytä YLE:n mainosrahoitukseen.

Ei kommentteja: