lauantai 9. kesäkuuta 2012

Keskustan puoluekokous Rovaniemellä - puoluejohtaja Kiviniemen linjapuhe

Keskustan puoluekokous 9. kesäkuuta Rovaniemellä, puoluejohtaja Mari Kiviniemi, linjapuhe:

Täällä taas olemme. Upeaa on nähdä meidät kaikki odotetussa tapahtumassa. Puoluekokous on kokonaisvaltainen taide-elämys ja päätöksenteon paikka ja johtajiston valinnan paikka – yötä päivää yöttömässä yössä. Myös kansanjuhla, pysähdymme aatteen äärelle.
Keskustan politiikan on ajettava jatkossakin aatteellisuuteen ja vastuullisuuteen – ei pikavoittojen metsästystä. Syvälle juurtunut luottamus syntyy vain pitkäjänteisellä työllä. Lupaamme puolustaa koko Suomea. Tälle politiikalle on tilausta, aikamme huutaa arvoja. Kvartaalitalous vaatii paljon ja nopeasti – läheinen jää helposti huomaamatta.

Keskusta on ollut koko historiansa lähipuolue. On korostettu oikeutta valita itse asuinpaikka – arjen, juhlan, työn jne. ympäristö. Käytännön teon ratkaisevat. Uusiutuva energia ja lähiruoka ovat ajankohtaisia ja tärkeitä tavoitteita. Keväällä tehtiin välikysymys, joka esti Kataisen hallitusta leikkaamasta kotihoidon tukea. Sinipunahallituksen ongelmiin kuuluu lasten ja nuorten pahoinvointi, joka on yhteinen huolemme. Vastuu on jokaisen meistä. Kunnallinen kotiapu on taattava jokaiselle. Nuorten syrjäytymisen ehkäisy pitää alkaa jo varhain. Pelkkä koulutustakuu ei yksin riitä.

Kesustan mielestä tarvitaan lasten ja nuorten kotiavun lisäksi terveydenhuollon ja mielenterveyspalvelujen kehittämistä. Raha ei ratkaise kaikkea eikä korvaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Lähipalvelut turvattava. Tavallisten ihmisten osallistuminen yhteisten asioiden hoitoon ei ole pelkkä juhlapuhe. Keskusta ei hyväksy hallituksen kuntauudistusta, jonka avulla hallitus haluaa sanella ja pakottaa. Hallituksen todellinen tarkoitus on keskittäminen ja ideologinen tavoite. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen malli herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia: saadaanko palvelut riittävän läheltä? Näitä ei pidä käyttää keskittämispolitiikan välineenä, kuten hallitus tekee. Terveydenhuoltojärjestelmä kaipaa erityistä uudistusta. Kuntarajojen siirtely ei ole ratkaisu. Asukkaita ja asiantuntijoita on kuultava.

Keskustan on oltava uudistava puolue. On nähtävä Suomen rajojen ulkopuolelle. On oltava isänmaallisia ja kansainvälisiä. Keskusta on aina ollut kansainvälinen. Olemme aatteellinen toimija EU:ssa aktiivisina ja rakentavina. Kataisen hallitus markkinoi itseään vastuullisena, mutta tilanne on päinvastainen. Suomi on lipumassa ajopuuna taloudellisten vastuiden kanssa. On sanottava ei yhteisvastuullisten riskien kasvulle.

Hallituksella on parantamisen varaa avoimuuden, sanelun ja tiedon pimittämisen osalta. Puolustusvoimauudistus on runnottu läpi ilman laajaa yhteisymmärrystä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on haettava mandaatti aina avoimesti. Meillä ei ole varaa olla riitaisa. Merkittävä on Suomen aikomus osallistua Islannin ilmavalvontaan. Kataisen hallitus on markkinoinut hanketta teknisenä kysymyksenä, mutta kyseessä on laajempi kysymys. Tarvitaan tarkka selvitys. Avoimuus on paras tapa siivota ajatukset salaisesta kuljettamisesta kohti Natoa. Turvallisuudella ei pidä leikkiä.

Keskustalaisten tulevaisuuden avaimet: 1. vastuu itsestä ja lähimmäisestä, 2. ahkeruus, 3. kyky elää tasapainossa luonnon ja ympäristön kanssa. Eroja puolueiden välillä on. Taloudessa ajamme työllistävämpää linjaa kuin muut. Keskustan mielestä tarvitsemme vahvempaa kotimaista taloutta. Meidän on korvattava saastuttava tuontienergia muilla ratkaisuilla. Ratojen kunnosta on huolehdittava. Verotusta täytyy laskea tasolle, joka rohkaisee investoimaan. Verokeinotteluun kansainvälisellä tasolla on puututtava. Pieni ja keskisuuri yrittäjyys ansaitsee arvostuksen. Yritysten kasvu on viisasta talouden kannalta. Meidän kaikkien etu on, että perusturvasta rakennetaan kannustava ja työllisyyttä suosiva.

Miten käytämme verovarat? Säästäväisyys ja kohtuus ratkaisevat. Päällekkäisyyksiä hallinnon ja byrokratian tasolla täytyy etsiä ja näitä on karsittava.

Työntäyteinen puheenjohtajuus on takana. Pikavoittoja emme ole hakeneet emmekä saaneet, mutta on pohjustettu kasvua. Suomalaisten luottamus Keskustaan on palautumassa, ja olemme luottamuksen arvoisia. Toimimme rehdisti. On välttämätöntä, että toimimme yhdessä. Vain yhtenäisenä olemme suurin.

Viestikapula siirtyy seuraajalle. Kaikkien joukkueemme jäsenten on otettava vastuu yhteisestä suorituksesta. Kaikkien on tehtävä parhaansa. Kapula ei saa pudota kisan missään vaiheessa. On kysyttävä: millainen on Meidän Keskustapuolue? Olemme yhteiskuntaa vakauttava poliittinen puolue, kansalaisia yhdistävä poliittinen voima. Uskomme ihmiseen, yrittämiseen, työhön ja tasa-arvoon.
Johtajuus on antanut paljon - toivottavasti myös antanut paljon. Puheenjohtajuus sisälsi haasteita, hauskoja sattumuksia, paljon työtä. Ei verta - mutta hikeä ja kyyneleitä. Parasta on ollut tehtävien kirjo yhteisessä työssä. Jos on edellisenä päivänä Brysselissä nähnyt maailman johtajia, on todennäköisesti seuraavana päivänä saanut seistä Huittisten torilta pahvimuki kädessä. Esitän nöyrän kiitoksen kaikille! Tehtävä on ollut upea! Kiitos jokaiselle yhdessä ja erikseen! Jatkossakin annan tietotaitoni tämän kansanliikkeen eteen, kannustan teitä samaan!

Keskustalle on povattu auringonlaskua vuosikymmenestä toiseen. Itse valitsemme kulkemamme tien. Kukaan ei päätä puolestamme. Santeri Alkion viitoittama tie merkitsee voimakasta halua uudistaa yhteiskuntaa, ihmisen kasvua ja sivistystä sanan kaikissa merkityksissä. Näillä sanoilla kiitos teille kaikille ja hyvää puoluekokousta!

Ei kommentteja: