keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Rauhanturvaa yrityspohjalta

Kuuntelin tänään Kirsi Virtasen radio-ohjelmaa Yle Puheen taajuudelta kera kanapatongin, kylmän kaakaon ja Keravan Aurinkomäen iltapäiväauringon. Virtanen käsitteli palkka-armeijoihin liittyviä kysymyksiä. Hän esitti jopa, että yksityiset turvallisuusyhtiöt ottaisivat hoitaakseen maailman rauhaa uhkaavia sotilaallisia konflikteja.

Esimerkkinään Virtanen mainitsi Ruandassa vuonna 1994 käydyn verisen sisällissodan. Jälkikäteen on suurvaltoja moitittu kriisiin puuttumisen hitaudesta. Jospa olisikin käynyt niin, että yksityinen turvallisuusyhtiö olisi astunut kehiin heti konfliktin orastavassa vaiheessa. Palkka-armeijayhtiö olisi antanut vaikkapa YK:ssä tarjouksen, jossa yritys sitoutuu hoitamaan konfliktin päiväjärjestyksestä pois. Lasku lähetettäisiin urakan päätyttyä YK:lle.

Itse ajattelen sotilaallisen rauhaanpakottamisen sisältävän niin voimakkaan perusoikeuksiin puuttumisen, että yksityinen palkka-armeija tarvitsee riippumattoman ja puolueettoman valvontajärjestelmän. Perus- ja ihmisoikeuksien merkitys on kasvussa. Kantava periaate on sekin, että perus- ja ihmisoikeuksiin puuttujan tulee itsekin olla puolueeton ja riippumaton, ainakin teoriassa. Yksityisen eli omistajilleen voittoa tavoittelevan palkka-armeijan on mahdotonta olla objektiivinen perusoikeuksiin puuttuja edes paperilla. Toki valtioillakin on yrityksiin ja muihin sidosryhmiin kytkentöjä, mutta riippumattomuus ja puolueettomuus toteutuvat ainakin nimellisesti ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Yksityinen palkka-armeija tulisi luontevammin kyseeseen rauhanturvaamisessa, joka merkitsee lievempää puuttumista perus- ja ihmisoikeuksiin. Suomesta lähtisi valtioon x Nokia-joukko turvaamaan rauhaa, viestintäinfraa ja matematiikan koulutusta. Valtiossa y palvelisi Neste Oil –komppania edistäen heimosovun ohella energiataloutta. Valtioon z lähtisi Stora Enson ja Valmetin mukaan nimetty joukko-osasto turvaamaan rauhaa sekä metsä- ja maatalouden kehitystä. Nämä yhdessä turvallisuusalan yritysten kanssa tuottaisivat omistajilleen voittoa.

Ei kommentteja: