perjantai 17. heinäkuuta 2009

Holman hypermarket ja Lahden joukkoliikenne

Lahdessa avattiin keväällä uusi Holman kaupunginosan hypermarket vanhojen kunnon leikkipaikkojeni nurkilla. Myymälän tontti oli aiemmin epämääräinen metsikön ja sorakuopan yhdistelmä, jossa oli moottoripyöräilijöiden suosimia polkuja. Tuolla kiinteistöllä en viitsinyt montaa kertaa käydäkään. Joskus kun kävin, muistan nähneeni kokonaisen auton ruostuvan sorakuopan lammessa.

Kiinteistön naapurustossa seurailin lapsuudessani kiinnostuneena autokauppojen ja traktorimyymälän toimintaa, betoniautojen täyttöjä betoniasemalla, huoltamon liikenneaseman arkea ja juhlaa sekä valtatieliikenteen vilinää juuri tällaisina kesän aurinkoisina perjantain iltapäivinä.

Tuore hypermarket on muuttanut korttelin maisemaa kovasti. Mielenkiintoista on sekin, että perinteinen Metsämaan kioski näyttää yhä pärjäilevän muutaman sadan metrin päässä. Toisaalta hypermarketille on suunnitteilla jo laajennus.

Lahden keskustan suunnalta Holmaan pääsee paikallisliikenteen linjalla nro 8, joka kulkee Metsämaan kaupunginosaan. Vielä lähemmäksi pääsee Vääksyn ja Heinolan vakiovuoroilla.

Bussiyhteys Mukkulan ydinalueilta Holman marketille tällä hetkellä puuttuu. Kyseessä on noin parin kilometrin matka, jolle voidaan perustellusti olettaa kysyntää. Onkin aihetta tarkastella uudelleen Mukkulan bussivuorojen reittejä.

Yksi vaihtoehto on, että linja 31 tai 32 voitaisiin ajaa Mukkulan risteyksen ja Kivistönmäen välisellä osuudella Vanhantien kautta.

Pidän parempana ajatusmallia, jossa linja 30:n reittiä jatkettaisiin Holmaan. Vuoro kulkisi Niemen suunnalta Tanssimäen ja Mukkulan risteyksen kautta Vanhaatietä kääntöpaikalleen. Tällöin saavutaan melko lähelle linja 8:n reittiä. Mahdollisesti reitit voitaisiin yhdistää kiertolinjaksi: keskusta-Niemi-Mukkula-Holma-Kytölä-Kivimaa-keskusta. Linjan tunnus voisi olla 8A tai 8B kulkusuunnan mukaan.

Mainittu kiertolinja voisi olla myös kevyen raideyhteyden pohjana. Holmasta idän kautta keskustaan on teollisuusraide jo olemassa. Lännessä Niemenkadulle olisi kaupunkiraide helppoa kuvitella. Matkailun kannalta reitti yhdistäisi keskustan, järvisataman, Sibeliustalon, yliopistokampuksen ja Mukkulan matkailukeskuksen.

Ei kommentteja: