perjantai 9. marraskuuta 2018

#minunkirkkoni toimii somessa ja rotvallir reunalla

Käy kokeilemassa jalankulkijoiden suosimassa katuympäristössä esimerkiksi Helsingin Esplanadilla, Oulun Rotuaarilla, Jyväskylän Kauppakadulla tai Turun Yliopistonkadulla, miten saat ihmiset puhumaan uskonasioista kanssasi. Yritä ensin aloittaa keskusteluja kysymällä mielipidettä Kristuksen kirkosta. Oletan, ettei vuoropuheluita kiireisten ohikulkijoiden kanssa synny. Yritä seuraavaksi aloittaa keskusteluja kysymällä ihmisiltä kirkkoon liittyviä toiveita ja kokemuksia. Seurakuntavaalien #minunkirkkoni –hashtagiin kätkeytyy tämä kysymys. Uskon, että keskusteluja syntyy. Ohikulkijoiden kiire lakkaa. Heiltä liikenee aikaa jutella. Ymmärrät todistaneesi, miksi #Kristuksenkirkko –hashtag ei toimi kansalaiskeskustelun aloituksena kadulla eikä somessa – ei kirkon tiloissakaan.

#minunkirkkoni tarkoittaa kysymystä, jossa tiedustellaan kirkkoon liittyviä toiveita ja kokemuksia. #Kristuksenkirkko merkitsee julistusta ja valmista vastausta. #Kristuksenkirkko –hashtag on kysymyksenäkin hahmotettuna monimerkityksinen ja keskustelun aloituksena liian iso pala kakkua, kuin A4-paperi täynnä Raamatun - sinänsä hyviä ja oikeita – jakeita. Sellaisia ojentamalla et todennäköisesti kadulla onnistu aloittamaan keskustelua uskonasioista. A4-paperillinen Raamatun jakeita herättää helposti torjuntareaktion, koska odottamatta julistetaan liian monia syvällisiä totuuksia kerralla. Kuulluksi tulemisen sijasta ihminen tyrmätään valmiiden vastausten kokoelmalla ennen kuin ohikulkija on ihmisenä edes kohdattu.

#minunkirkkoni kysymyksenä tai väitteenä merkitsee traktaattilappuun sopivaa ja kadulla nopeasti omaksuttavaa lausetta. #minunkirkkoni merkitsee liian ison kakkupalan sijasta cocktailtikkuun sopivaa suupalaa, vesiämpärin sijasta vesilasillista keskustelun alkumaljaksi. #minunkirkkoni ei Raamattua kunnioitettaessa merkitse Kristuksen kirkon vastakohtaa.

Herätyskristillisinkään seurakunta ei saa unohtaa #minunkirkkoni –hashtagia. Seurakunta kohtaa koko ihmisen hengellisenä, henkisenä ja fyysisenä olentona kaikkine tarpeineen. Epäterve kirkko palvelee vain hengellistä elämää. Terve kirkko kuuntelee suurin korvin ja puhuu pienellä suulla. Koko ihmisen kohtaava seurakunta huomioi eri ikäryhmät, perheet, sinkut, yksinäiset, eronneet ja karanneet. Terveessä kirkossa ihmisten ilot moninkertaistuvat ja surut puolittuvat niitä jaettaessa.

#minunkirkkoni –hashtag kertoo, että asioista on lupa puhua monella tavalla. Kristuksen kirkon aarre on evankeliumi eli ikuinen, pyhä ja muuttumaton sanoma Jeesuksesta. Evankeliumi ei mene rikki väärästä puhe- tai musiikkityylistä. Raamatun sanomasta kirkko ei voi joustaa. Kaikki muu merkitsee periaatteessa makuasiaa. Epäterveessä kirkossa pyhyyden kokemus särkyy väärästä puheen ja musiikin tyylistä. Evankeliumin pyhyys ei riipu ihmisen tunteista ja kokemuksista. Äänestä Raamattua kunnioittavia kirkon palvelijoita seurakuntavaaleissa!

Ei kommentteja: