sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Uutisviikko - talous, eurovaluutta, investoinnit, politiikka

Talousuutisissa on meneillään jakso, jolloin yritykset julkaisevat synkkiä yt-neuvottelutiedotteita ennen osavuosikatsausten julkaisuja. Toisaalta kulunut uutisviikko on tarjonnut rohkaisevia näkymiä investoinneista Suomeen. Neste Oil ilmoitti suuresta investoinnistaan Porvoon ja Naantalin tuotantolaitoksiin. Samalla työskentelevää väkeä kuitenkin vähennetään. Porvoossa investoinnilla tahdotaan kehittää toimintavarmuutta sekä vahvistaa tuotantolaitoksen asemaa Neste Olilin merkittävimpänä Suomessa. Naantaliinkin investoidaan, mutta tuotantolaitoksesta on muodostumassa tuotantolinja. Maailmalla öljynjalostuksen alalla on tällä hetkellä ylituotantoa. Porvoossa raakaöljyn tuotantoa vähennetään ja dieselpolttoaineen tuotantoa lisätään.

Metsäteollisuus ui vastavirtaan talouslaman Suomessa. Metsä Group, Stora Enso ja UPM investoivat tällä hetkellä laajasti kotimaassa. Toiminnan tehostaminen näkyy nyt kannattavuudessa. Paperia lukuunottamatta metsäteollisuuden tuotanto, vientihinnat ja vienti kasvavat tänä vuonna. Ensi vuonna vain kartonki ja sellu jatkavat ennusteiden mukaan kasvusuuntaa erityisesti Euroopan ja Aasian talouksien laahatessa.

Eurovaluutan heikentyminen suhteessa dollariin vahvistaa Suomen kilpailukykyä erityisesti Yhdysvalloissa, jossa talous kasvaa. Keskisuuri konepajateollisuus, koneiden ja laitteiden vienti USA:n uusteollistumisen markkinoille kasvaa tällä hetkellä. Kuluneella viikolla Kauppalehti uutisoi Loimaalla sijaitsevan hitsausautomaatiolaitteita valmistavan yrityksen kasvusta Pohjois-Amerikan markkinoilla. Asiakkaita on niin teollisuudessa kuin telakoilla. Kauhavalla työstökoneita valmistavalla tehtaalla tilauskirjat täyttyvät samalla tavalla Yhdysvaltojen kaupoista. Kuopiossa sijaitseva paalutuskoneiden valmistaja Junttan näkee valoa jo etelä-Euroopassakin ja toimittaa paalutuskoneita Pohjois-Amerikan öljy- ja kaasukenttien tuotantoon. Kilpailijat eivät usein tule Yhdysvaltain kotimarkkinoilta vaan Aasiasta ja muista EU-maista.

Tasavallan presidentti vieraili tällä viikolla Kanadassa. Valtuuskunnassa oli mukana yritysjohtajia edellä mainitusta loimaalaisfirmasta, Neste Oilista ja useista arktiseen alueeseen erikoistuneista yrityksistä. Arktinen ulottuvuus korostui arvovaltaisessa vienninedistämisessä. Suomi ja Kanada neuvottelivat EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksesta.

Synkkien ja epävarmuutta luovien talousuutisten lomassa investoinnit kotimaahan ja USA:n talouskasvu antavat valoisuutta. Ilman investointeja ei Suomen ja EU:n talous selviydy lamasta. Saksassa valtion budjetti on historiallisen ylijäämäinen, mutta infrastruktuuri rapistuu. EU:n komissiolta tarvitaan aloitteellisuutta. Seuraavaan hallitusohjelmaan Suomessa kohdistuu suuria odotuksia investointeihin kannustavista toimista.

Ei kommentteja: