lauantai 27. syyskuuta 2014

Kemijärvelle uusi kirkkoherra

Kirkkoon kuuluu Suomessa noin 4 miljoonaa ihmistä, ja kristillinen kirkko on monin tavoin koko yhteiskuntamme perusta. Kulttuurillisesti vaikkapa kalenteri ja toiminnallisesti lähimmäisten auttaminen rakentuvat kristinuskon pohjalle. Kirkkoherra voi halutessaan uudistaa seurakuntaa niin, että sen toiminta muuttuu kiinnostavaksi ja aktivoi paikkakuntalaisia. Itä-Lapin suurimman seurakunnan kirkkoherranvaali toimitetaan Kemijärvellä huomenna, ja tuloksella on merkitystä jokaisen asukkaan kannalta niin kaupunkikortteleissa kuin tunturimaisemissa.

Kansanmies Pyhätunturin patikkamaastoissa - tätäkin varmasti Kemijärven kirkkoherralta odotetaan. Kirkon suhde matkailuun on merkittävä. Pyhätunturilla sijaitsee Kairosmaja ja Revontulikappeli, joihin koen, että on matala kynnys saapua retkipolulta. Radio Dein kuuluvuuden saaminen Pyhätunturille on toivottavasti uuden kirkkoherran tavoitteena. Tärkeää on patikkaretkelläkin pitää tarjolla elämän sanaa. Pastorin, kirkkoherran ja seurakunnan roolia ei ole mitään syytä kätkeä.

Puoluepolitiikan merkitykseen seurakunnan päätöksenteossa pitää kiinnittää huomiota. Tässä kirkkoherranvaalissa ei minun tietääkseni ole puolueilla poliittista intressiä.

Tepsan valinta kirkkoherraksi merkitsee kulttuurin muutosta evankelisessa Kemijärven seurakunnassa yleiskirkolliseen suuntaan. Kuitenkin evankelisilla ja lähetysjärjestöillä on selkeästi säilymässä toiminnan mahdollisuus seurakunnan tiloissa. Nyt syyskuussakin, noin viikko sitten pidettiin Kemijärvellä Raamattuopiston seurakuntatapahtuma, jossa Tepsa oli puhujana mukana. Kuikanmäki Kemijärven kirkkoherrana merkitsee vähäisempää kulttuurin muutosta seurakunnassa.

Raamatun 10 käskyä suojelevat elämää, vaikka niiden vastaanottaja ei välittäisi Jeesuksesta pennin vertaa. Tämän vuoksi seurakunnalla on jo pelkästään lain julistajana arvokas yhteiskunnallinen tehtävä. Seurakunnan suurin aarre on kuitenkin syntien sovitus, väärien tekojen anteeksiantaminen Jeesuksen sovitustyön tähden. Kirkkoherra voi paljon vaikuttaa siihen, millä eri tavoin tätä maailman suurinta ilosanomaa julistetaan. Saarnatuolissa olevan pastorin tai maallikon persoonallisuus, erityinen taito ja kyvykkyys eivät lakia ja evankeliumia muuta, mutta silti jokainen kristitty on kutsuttu kertomaan Jeesuksesta.

Oikeastaan kirkkoherran työ johtavana saarnaviran hoitajana onkin julistaa sekä rohkaista muita kertomaan Jeesuksesta. Pidän molempien Kemijärven ehdokkaiden osalta mahtavana asiana sitä, että kumpikin suhtautuu myönteisesti lähetysjärjestöjen toimintaan ja antaa tilaa näiden julistustyölle. Lähetystyö on erottamaton osa seurakuntaa. Venäjä on luonteva ja perinteinen suunta evankelioivalle työlle Kemijärvellä.

Kirkkoherran persoona todellakin vaikuttaa siihen, kuinka paljon ja millä tavoin papit jalkautuvat kansan pariin. Varmasti moni kokee sen myönteisenä, että pappi on tavattavissa markkinoilla ja toreilla. Minä pidän erittäin tärkeänä kirkkoherran suhtautumista ns. vapaisiin kristillisiin suuntiin, ja toivoisin useammin näkeväni luterilaisia pappeja, seurakunnan työntekijöitä ja maallikoita helluntai- ja vapaaseurakuntien sekä karismaattisten ryhmittymien tilaisuuksissa.

 

Ei kommentteja: