sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Kemijärven kirkkoherran vaali - Tepsa vs. Kuikanmäki

Syyskuussa toimitettavassa kirkkoherranvaalissa Kemijärvellä ehdokkaina ovat nykyinen vt. kirkkoherra Pentti Tepsa ja Pelkosenniemen kirkkoherra Eero Kuikanmäki. Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin 28.5.2014 tekemällä päätöksellä nämä vaalisijaehdokkaat määrättiin toimittamaan päiväjumalanpalvelukset. I vaalisijalta Kemijärven vt. kirkkoherra, TK (vastaa nykyisin TM) Pentti Tepsa toimittaa messun sunnuntaina 7.9.2014 klo 10.00 ja II vaalisijalta Pelkosenniemen kirkkoherra, TM Eero Kuikanmäki sunnuntaina 14.9. klo 10.00.

Kemijärven seurakunnan kirkkoherranvaali määrättiin toimitettavaksi siten, että se alkaa Kemijärven kirkossa sunnuntaina 28.9.2014 klo 10.00 pidettävän päiväjumalanpalveluksen jälkeen ja jatkuu siten kuin vaalilautakunta siitä omalla kuulutuksellaan tarkemmin ilmoittaa. Ennakkoäänestys ja kotiäänestys toimitetaan Kemijärven seurakunnassa 22.-26.9.2014 klo 9.00 – 18.00 vaalilautakunnan ilmoituksen mukaisesti.

Pentti Tepsa on tehnyt Rovaniemellä upean uran korkeakoulupastorina opiskelijamessujen ja -leirien parissa. Raamatun ja arkeologian tuntemus varmasti ovat kirkkoherran työssä eduksi. Eero Kuikanmäelläkin on aiempaa työkokemusta Kemijärven seurakunnasta sekä pappeudesta eri puolilla Suomea. Erityistä asiantuntemusta on lähetysjärjestöissä ja lähetystyössä toimimisesta.

Johtavana saarnaviran hoitajana Tepsan erityinen taito on pitää mietiskelyn virikepuheita ja hyödyntää hiljaisuutta sanoman välittämisessä. Tepsalla on kokemusta hiljaisuuden retriittien johtamisesta. Kuikanmäen tyyliin kuuluu saarnata kaikista päivän teksteistä. Opillinen tausta ja korostus on selkeästi uuspietistinen eli viidesläinen Kylväjän, Opkon ja Raamattuopiston sekä Kemijärvelle tyypillinen evankelinen sävy. Kuikanmäen viulunsoittotaito palvelee seurakunnan musiikkitoimintaa.

Ehdokkaista kumpikaan ei ole lestadiolaistaustainen. Tepsan suhtautuminen naispappeuteen vastaa kirkon virallista linjaa. Kuikanmäki tietääkseni noudattelee uuspietistien eli Kylväjän, Opkon ja Raamattuopiston linjaa, jossa ei aktiivisesti edistetä naispappeutta mutta suostutaan yhteistyöhön toivoen, ettei kirkon yhtenäisyys hajoa tähän kysymykseen.

Tepsa haki muutama vuosi sitten Rovaniemelle kirkkoherraksi ja jatkanee Rovaniemellä kappalaisena, mikäli Kuikanmäki voittaa Kemijärvellä vaalin. Arvelen, että Kemijärven kirkkoherran vaalista tulee tasainen ja rehti kilpailu.
 

Ei kommentteja: