tiistai 13. marraskuuta 2012

Rovaniemi - kirkkoherranvaali - Kalle Elonheimo - vaalisaarnan arviointi

Nojatuolimatka kirkon penkissä neljän maanosan historiaan, yllättävän sosiaalidemokraattinen kannustus ammattiyhdistysliikkeen jäsenyyteen sekä päivän evankeliumin tulkinta yllättivät vaalisaarnassa. Messunäytteen piti vaalisijan II kirkkoherraehdokas Kalle Elonheimo, ja päivän evankeliumi- ja saarnatekstinä olivat Matt 17:24-27 jakeet. Edellisen vaalisaarnan tavoin Raamatun selitys pitäytyi selkeästi yhdessä päivän kolmesta tekstistä.
 
Minun mielestäni päivän evankeliumin merkittävin viesti on Jumalan valtakunnan ja maallisten valtakuntien erilaiset toimintatavat. Jeesuksen mainitsemat ”omat lapset” näkisin Israelin omaisuuskansana, joka ei ottanut Kristusta vastaan, vaan avasi meille pakanakristityille pääsyn Kristukseen uskovina Jumalan lapseuteen. Päivän tekstissä Jeesus ”valmensi” apostoleita johtajiksi ensimmäisiin kristillisiin seurakuntiin, joissa niin juutalaiset kuin kreikkalaiset kuuluivat samaan Kristuksen perheväkeen ja leivän murtamisen yhteyteen. Jeesus samalla tähdensi kristityn muukalaisuutta tässä maailmassa ja pyhitystä, jossa perustana on syntien anteeksisaamisesta lähtevä vapaus ja ilo palvella ja rakentaa yhteiskuntaa.
 
Vaalisaarnassa päivän tekstin tärkeimpänä sisältönä nähtiin Jeesuksen kysymyslauseella mainitsema kehotus jättää ”suotta suututtamatta temppeliveron kantajia”. Minä en tällä kertaa kannata näin kirjaimellista Raamatun tulkintaa. Sen sijaan selkeää sanomaa Jeesuksen sovitustyöstä ja ylösnousemuksesta jäin tässä kuten edellisessäkin vaalisaarnassa kaipaamaan.

Ei kommentteja: