tiistai 6. marraskuuta 2012

Rovaniemi - kirkkoherranvaali - Jouni Riipinen - vaalisaarnan arviointi


Ensi kuulemalta jäin ihmettelemään Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen puuttumista kirkkoherraehdokkaan vaalisaarnasta. Tarkempi tutkiminen paljastaa havaintoni vääräksi, mutta melkoisen kätketysti mainitaan tämä ylösnousemuksen varassa seisovan kristinuskon perusta. Edeltävät ja seuraavat virkkeet syövät tehoja ristinuhria ja ylösnousemusta käsittelevältä virkkeeltä. Kappale on kuin mainos, jossa väärät värien, fonttien ja sommittelujen ratkaisut syövät tehoja markkinointilauseelta, jossa sisältö ja merkitys ovat sinänsä kunnossa. Vaalisijan I kirkkoherraehdokas Jouni Riipinen piti saarnan aiheesta, jossa on tarjolla useita Raamatun, historian, ajankohtaisten kysymysten, tiedon ja tunteen valtaväyliä Jeesuksen ristin ja ylösnousemuksen äärelle sekä kantaaottavaan arvokeskusteluun.

Saarnassa jää täysin mainitsematta Jumalan Pyhä Kolminaisuus ja sen persoonista Pyhän Hengen merkitys. Lisäksi vaille huomiota jäävät apostolit, lähetystyö, Vanha Testamentti ja päivän muut tekstit kuin evankeliumi. Pidän kohteliaana sekä seurakuntalaisia että tekstinlukijoina toimivia vapaaehtoisia kohtaan, että saarna käsittelee kaikkia päivän tekstejä.

Kunnianhimoisen vaalisaarnan tunnusmerkistö Suomen erään suurimman seurakunnan johtajavaalissa ja täyden kirkkosalin edessä ei mielestäni täyttynyt. Enemmän saarna oli viesti voitonvarmuudesta ja tervetulleesta diivailusta, joissa meillä suomalaisilla on opittavaa erityisesti työyhteisöjen ilmapiirin kehittäjinä ja kilpailutilanteissa. Mutta nyt kirkkoherranvaalissa äänestäjillä on aito tiedon tarve siitä, kuinka seurakunnan johtaja suhtautuu Kolminaisuusoppiin, Jeesuksen sovitustyöhön ja ylösnousemukseen, apostoleihin, lähetystyöhön ja ajankohtaisiin arvokeskustelun kysymyksiin.

Ei kommentteja: