keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Keuruun juhannuskonferenssi: Radio Gospel - studiovieraana Heimo Enbuska

pastori ja muusikko Heimo Enbuska studiovieraana
20.6.2012, Keuruun juhannuskonferenssin Radio Gospel

Kolme äänitettä ilmestynyt vuodessa: "Kootut laulut" syksyllä. Aloitin tuolloin täysipäiväisen keikkailemisen, laulutilaisuudet lokakuussa. Irroittauduin pastorin työstä paikallisseurakunnasta, ja lähdin kiertämään Suomea. Aiemmilta äänitteiltä koottiin 20 laulua, tehtiin 115 paikkakunnan kiertue, ja levy oli konseptiin työväline.

Kristillisessä kentässä huolestuttavat vaatimuksen elementit. Ihminen ei seurakunnassa koskaan voi sanoa, että olen valinnut hyvän osan, jota ei oteta pois. Missä olisi rauha ja lepo, josta pois olisi vaatimus? Uudet trendit, uudet aallot, media pyörittävät kristillistä kenttää - elämä seurakunnassa muodostuu uuvuttavaksi. Pitäisi voida olla vanhanaikainen, kotona uskomisensa kanssa ja armon varassa aito oma itsensä.

Jouluna ilmestyi joululevy, ja vuonna 2000 tein aiemman joululevyn ja joululaulutilaisuuksia. Runsaasti lauluja esitettyäni näistä muodostui työväline. Oli hyvä tallentaa nyt uusia lauluja. Lauluissa on avain, joista aina joku käy jonkun sydämeen. Joulu on huippujuttu, koska on lupa tulla Jeesuksen luo niidenkin, jotka eivät säännöllisesti käy kirkossa.

Konserteissasi ihmiset syvästi liikuttuvat ja tulevat kosketetuiksi. Kuinka tilanteisiin valmistaudutaan? En pidä itseäni laulajana ja muusikkona vaan kertojana. Valmistautumisena on äänenhuollon sijasta huolen kantaminen siitä, ettei konserteista tule rutiinia, vaan että Jumalan Pyhän Hengen herkkyys synnyttäisi ainutkertaisuuden tunteen. Kun ihmiset lähtevät mukaan tarinoihin, ne elävät itsellekin. En koe syyllisyyttä siitä, että laulan samoja lauluja. Tilanne on ainutkertainen, ja Jumala kukkonsa kynii.

Uusin levy on nimeltään "Sinun kanssasi". Tarina taustalla: aiemmat äänitteet ovat olleet pelimannimusiikkia, kiitos Matti Laitisen, joka on ollut apuna ja sovittajana. Pohdiskelin: mitä jos nyt tekisi ihan suoraviivaista ja yksinkertaista musiikkia, jonka voi autossa laittaa soimaan ilman paneutumista ja syvällistä mielentilaa. Löytyy paljon lapsuudesta tuttuja lauluja, jotka on helppo sovittaa tähän simppeliin muotoon. Harvinaista on, että perheväkeäkin on mukana levytyksessä, jossa on omia sävellyksiä mukana.

Nyt alkavalta juhannuskonferenssilta toivon tällaisena harmaana päivänä, että huomenna paistaisi aurinko, että voisi tavata ja kohdata monia ystäviä ja ihmisiä, että kohtaamisissa voisi kokea sitä, mitä vain ystävyydessä ja ystävien kautta voi saada: rohkaisua elämään. Toivon, että tilaisuuksissa Jumalan aito rakkaus voisi kohdata aidot ja kaipaavat sanan vastaanottajat.

Ei kommentteja: