tiistai 4. toukokuuta 2010

Jääkiekon selostajia

Urho-tv:stä hioutui kotimaan jääkiekkokauden kuudes kenttäpelaaja, jolla selostus kulki, ja kommentaattoreilla riitti valppautta ja näkökulmia. Kisastudion puheenjohtajan tietämys ja taustatyö välittyi ansiokkaasti ottelu toisensa jälkeen. TPS:n ja HPK:n finaaleissa kanava vaihtui. Ruutuun marssitettiin uudet toimittajat ja kommentaattorit, jotka itselleni eivät olleet ennestään tuttuja. Urho-tv:n puuttumisen finaaleista selvästi huomasi, vaikka tuotantoryhmän vaihdos toikin loppuotteluihin ainutkertaisen hetken tunnelmaa. Radion puolella tätä korostivat Radio Suomen musiikkivalinnat loppuotteluiltoina. Final countdownit ja muut kiekkokierroksen vakiobiisit oli selvästi jo viety Ylen karvalakkien kanssa talvivarastoon.

Radio Suomen taajuuksilla finaalien tunnelmasta teki ainutlaatuisen toimittaja Mertarannan otteluselostus, jota jälleen kuultaneen pian alkavissa jääkiekon MM-kisoissa tv:n puolella. Jääkiekon MM-kisojen tv-kanava on kuitenkin vaihtumassa. Ilmeisesti uusi selostaja välittää maajoukkueen taistelutunnelmia jo kahden vuoden kuluttua, ja tällöin MTV3:n ohjelmakartalla.

Kiekko liikkuu, tekijät vaihtuvat. Näinhän sen pitää mennä. Tv-kanavan ohjelmakartta ei voi olla tv-museo, jonka muuttamaton sisältö pyritään säilyttämään uusille sukupolville. MM-jääkiekon nykyisen selostajan osaamista en todellakaan väheksy. Uudelle selostajalle on kuitenkin perusteltua antaa lähivuosina tilaa, jo ihan vaihtelun vuoksi.

Kiinnostavaa olisi, kuinka samasta työstä suoriutuisi naispuolinen toimittaja. Radio Suomen kiekkokierroksilla on Tampereen otteluista kuultu loistavan onnistuneita naistoimittajan raportteja ja selostuksia. Onnistuja voisi olla myös Yle Urheilun tv-kasvoista toimittaja Petra Manner. Radion puolelta toimittaja Sanna Kojolle voisi otaksua menestyksellistä selostajan uraa.

Ei kommentteja: