keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Matkavinkkejä kristillisiin kesätapahtumiin

Heinola saa tänä kesänä kunnian aloittaa kristilliset kesäjuhlat nuorisopäivillä ja kuorofestivaalilla, jotka varmasti tuovat väriä jo ennestään vireänä tunnettuun Heinolan kirkolliseen elämään. Paikkakunnalta on linja-autolla suora yhteys kymmeneen maakuntakeskukseen, ja juna-bussi –yhteyksillä saapuvien kannattaa huomata Kouvolan ja Heinolan väliset pikavuorot. Arkisin Heinolan eräs loistavin joukkoliikenneyhteys lähtee klo 5.25 pikavuorona Pieksämäelle, josta jatkoyhteys pikajunalla kuljettaa Kajaanin ja Oulun kautta Rovaniemelle asti. Tämä yhteys on järkivalinta tapahtumaa purkamaan jääville talkoolaisille ja ”laivan” viimeisenä hylkääville kapteeneille.

Tampereella uudistuva ja yhteiskristillinen vapputapahtuma päättyy klo 23.30, jolloin julkisessa kaukoliikenteessä on jäljellä enää yöjunia Lappiin ja linja-autojen pikavuoroja Helsinkiin. Vapun jälkeenhän koittaa sunnuntai, joten tässä on oiva tilaisuus käydä junalla kevättervehtimässä Pohjanmaan serkkuja ja tuttavia. Mikäli vappupäivän ilta jatkuukin Tampereella vaikkapa yöseurojen merkeissä, kannattaa huomata Neste Motorestin seisovan pöydän aamiainen, Tampereen linja-autoasemaa lähes vastapäätä, alkaen jo klo 4.30.

Kesäkautensa toukokuussa käynnistävä KRS:n Tervonsalmi kuuluu matkakohteisiin, jonne tavallisina viikonloppuina pääsee perjantaisin iltapäivällä linja-auton vakiovuorolla, ja noin kaksi vuorokautta myöhemmin paluuvuorolla takaisin. Yhteys kulkee Kuopiosta, ja lauantaisinkin liikennöi yksi vuoropari. Kesäkauden avaavana helatorstaina ei bussiyhteyttä kuitenkaan ole, mutta esimerkiksi Tervonsalmen juhannuksen viettoon on perinteisesti päässyt linja-autolla oikein kätevästi.

Parikkalan Oronmyllyn tapahtumiin matkustettaessa kannattaa huomata Särkisalmen kylän uudehko maamerkki, joka on ABC-liikenneasema. Särkisalmen kautta kulkevat Savonlinnan junat, mutteivät pysähdy. Tosin alueen paikallisuutisissa ja rautatieharrastajien nettifoorumeilla ajatus Särkisalmen junaseisakkeen palauttamisesta on virinnyt keskusteluun. Savonlinnan paikallisjunien kannattavuus on kai hienoisessa laskussa, joten ehkä uudella seisakkeella vielä yritetään lisätä kysyntää. Särkisalmelle pääsee nykyisin linja-autoilla, joista pisintä linjaa edustaa Helsingin ja Joensuun välinen yöpikavuoro päivittäin. Lauantaisin kyseessä on ainoa Parikkalan ja Simpeleen välinen linja-autovuoro, joten seudun joukkoliikennettä pyörittävät tuolloin lähinnä kaukojunat.

Suomen Lähetysseuran kesäjuhlan sijoittuessa Varkauteen käytäneen joukkoliikenteen matkustajista melko tasaväkinen kilpailu junan ja linja-auton välillä. Linja-auto on junaan verrattuna nopeudeltaan kilpailukykyinen Helsingin ja Mikkelin välillä, jolla ratayhteys kiertää Kouvolan suunnanvaihdon kautta. Mikkeli-Varkaus –osuudellakin linja-autoreitti on suorempi, ja junayhteyteen sisältyy lisäksi vaihto.

Lappeenrannassa viikkoa myöhemmin vietettävien Sanan Suvipäivien kotisivuilla on lueteltu tapahtuman virallisia majoituspaikkoja, jotka ovat hotelleita. Näiden ulkopuolelta suosittelen Huhtiniemen retkeilymajaa ja kesähotellia, josta on juhlapaikalle matkaa parisen kilometriä. Lisäksi Lappeenranta on kesäkaupungin ohella yliopistokaupunki. Moni opiskelija saattaa viettää kesäkuukaudet muilla paikkakunnilla, jolloin opiskelija-asuntojakin kannattaa tiedustella majoituspaikoiksi.

Heinäkuun ensimmäiseen viikonvaihteeseen sijoittuu viisi valtakunnallista kesätapahtumaa: 1) Sley/Kälviä 2) Kansanlähetys/Lahti 3) Sananansaattajat/Jyväskylä 4) Vapaakirkko/Helsinki 5) Rauhanyhdistys/Liperi. SRK:n tapahtuma jatkuu vielä maanantaihin 5.7., ja Kansanlähetyspäivillä on ennakkoseminaari 1.-2.7.

Näihin kaikkiin ehtii julkisillakin matkustaa viikonlopun aikana vaikkapa näin:

Perjantai: koko päivä Kälviällä, ohjelman päätyttyä yöjunalla Kokkolasta etelään
Lauantai: aamupäivä Vapaakirkon juhlilla Helsingissä, keskipäivällä z-juna Lahteen, iltapäivä ja ilta Kansanlähetyspäivillä
Sunnuntai: linja-auto aamulla Jyväskylään Sanansaattajien päiville, iltapäivällä junalla Pohjois-Karjalaan
Maanantai: Liperissä seurojen päättymiseen saakka

Ei kommentteja: