sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Keskustelua kannabiksesta

Lahtelais-hollolalaisen Pasiradion perjantailähetys tuli 30. lokakuuta poikkeuksellisesti paikasta x. Syy järjestelyyn oli keskustelu kannabiksesta, joka oli illan aihe. Ohjelmassa korostettiin alkoholin vaarallisuutta suhteessa kannabikseen ja vaadittiin kannabiksen laillistamista Hollannin malliin.

Suhtaudun kielteisesti kannabiksen laillistamiseen. En osaa myöskään varauksetta hyväksyä alkoholin ja kannabiksen vastakkainasettelua jälkimmäisen voitoksi. Raamatussa Saarnaajan kirjassa selkeästi todetaan: Syö leipäsi iloiten ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo kauan sitten Jumala on hyväksynyt nuo tekosi. (Saarn. 9:7) Luterilaisena kristittynä uskon Raamatun puhuvan totta tässäkin asiassa.

Alkoholilla on vuosituhantinen erityisasema suhteessa kannabikseen siis suoraan Raamatun sanallisen ilmoituksen nojalla. Kannabiksen ja alkoholin välinen merkittävä ero on siinä, että alkoholi tuotetaan ravintokasveista, jotka muutenkin ovat ihmisen ravintoa. Oluen, viinin ja viinan raaka-aineita ovat vilja, hedelmät, marjat jne. Luomakunnan todellisuudesta voidaan päättellä, ettei ihmisen tarvitse kovin tarkasti varoa valmiiksi puussa käyneitä hedelmiä, jotka jo sisältävät alkoholia. Eläimillekin ne lienee tarkoitettu ravinnoksi, ja onpa hedelmistä päihtynyt hirvikin päätynyt otsikoihin.

Raamatun Sanan ja luomakunnan todellisuuden perusteella alkoholilla on siis etuasema suhteessa muihin päihteisiin. Syytä on mainita myös Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko, jossa Hän muutti veden viiniksi - eikä muuttanut viiniä vedeksi. Lisäksi Jeesus asetti ehtoollisen, eikä mistään voida päätellä viinin olleen alkoholitonta.

Luomiskertomuksessa ihminen asetettiin viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Tällä perusteella on suhtauduttava myönteisesti - ja suorastaan siunaten - tutkimustyöhön, jossa ihmiselle kehitetään lääke- ja hyötykasveja. Tutkimusten tuottama lääke voi olla valtavan kallisarvoinen lahja monelle ihmiselle.

Pasiradiossa on käyty kannabiskeskustelua, jossa pääpainona on ollut päihteen viihdekäyttö. Viihdekäytön ongelmana on se, ettei kannabiksen käytön tarkoitusta voida täsmällisesti määrittää. On vaikeaa määritellä viihdekäytön hyöty ja tavoite. Nämä pitäisi määritellä, jotta tieteelliselle keskustelulle ja tutkimustyölle saadaan edes lähtökohtia.

Ei kommentteja: