sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Adventin odotusta laduilla ja asemilla

Radio Suomen klo 16:n jälkeinen musiikkitarjonta käynnistyi tänä sunnuntaina Samuli Edelmannin esittämällä Yön valot -kappaleella. Sävelmä tuo mieleen talvisen valtatien tunnelman valoineen ja ohikiitävine autoineen. Laulun sanoissa jo varovasti mainitaan joulukellojen sointi, ja kappaleelle on ansaitusti vakiintunut oma paikkansa radion jouluajan soittolistoilla.

Kappaletta edelsi Urheiluradion 3-minuuttinen, jonka aiheet sijoittuivat lähes kokonaan Lappiin. Saman tyyppinen on ollut urheiluradion kattaus koko viime päivät. Lapin talviurheilun huippuviikonlopussa on nimittäin kilpailtu samaan aikaan alppihiihdon maailmancupia Levillä, maastohiihdossa FIS-tasolla Muoniossa ja yhdistetyssä kansainvälisesti Ounasvaaralla. Lisäksi mäkihyppääjien maajoukkue - Janne Ahosen kera - on leiriytynyt Ounasvaaralle.

Levin alppihiihdot televisioitiin Mtv3:n kanavalla suorina lähetyksinä. Ylen tv-kanavilla yhtiön säästökuuri heijastui tähän viikonloppuun. Lapin neljä kisatapahtumaa uutisoitiin Urheiluruutu-painotteisesti ja ilman erikoislähetyksiä. Tästä johtuen Ylen radioilla on kustannustehokkaana viestimenä ollut poikkeuksellisen merkittävä tiedonvälittäjän tehtävä Lapin talviurheilun superviikonvaihteessa.

Keinolumeen painottuvalla ensilumella on siis Lapissa jo hiihdetty, mutta pelkkä luonnonlumi ei Rovaniemellä taida vielä hiihtämiseen riittää. Kaupungin katukuvassa lumi antaa valoisuutta, vaikka jouluvaloja on vielä ripusteltu säästellen. Perinteisiä seudun alkutalven merkkejä ovat Rovajärven sotilasjunat, joista ainakin kaksi on jo ohittanut rautatieaseman ja Kemijoen sillat. Sotilasjunien ohella Rovaniemellä saatetaan lähipäivinä nähdä Finnair-lakon aiheuttamia lisäjunia siviilipuolella. Liikenneruuhkaa taitaa olla tulossa Pohjanmaan radalle.

Reipasvauhtinen tekemisen meininki ja myönteinen kiire siis leimaavat tällä hetkellä Rovaniemen alkutalven tunnelmaa. Itse ajattelen, että tänne marraskuun lopulle kannattaisi oikein tietoisesti sijoittaa kaikki joulun kiirehtiminen. Toimelias ajanjakso huipentuisi luontevasti 1. adventtiin, jonka monissa virsissä marssilaulun kaiku kuljettaa ajatuksia Pariisin Riemukaaren kautta sotilasparaatin mukana. Kirkkovuoden alettua on talvipäivän seisaus jo saalistusetäisyydellä, ja vuoden pimeimpiä päiviä tuntuu luontevalta ihmetellä hiljaisuudesta käsin.

Ei kommentteja: