torstai 5. maaliskuuta 2009

Siirtoajo

Pop-musiikin instrumentaalit kappaleet muistuttavat joukkoliikenteessä havaittavia kaluston siirtoajoja. Sanoittamaton jazz ja viihdemusiikki siivittävät tehokkaasti radion ohjelmavirtaa kohti tasatunnin uutisia. Linja-autojen matkustajattomat siirtoajot puolestaan kuuluvat suomalaisten kaupunkien paikallisliikenteessä päivittäiseen katukuvaan.

Joukkoliikenteen harrastajan kannalta Suomen kiinnostavimpiin siirtoajoihin kuuluvat museojunien ja -vetureiden harvinaiset liikkeet rataverkolla sekä sinisten pikajunavaunujen ja tsekkiläisten kiskobussien huoltomatkat maakunnista Helsingin Ilmalaan. Teknisesti on mahdollista myös pendolino-yksiköiden kuljettaminen Oulun ja Kajaanin välisellä rataosuudella, jolla junatyyppi ei aikataulun mukaisesti liikennöi.

Kirkkovuoden kulussa olemme edenneet pääsiäistä edeltävään paaston aikaan, joka voi ihmisen elämässä olla sanattoman laulun ja siirtoajon kaltainen vaihe. Raamattu ja kirkollinen perinne antavat suuntaa hiljaisten viikkojen merkitykselle ja viettämiselle. Aidon paaston ytimeen kuuluu kuitenkin pyhiä ja ihmisen ymmärryksen ylittäviä salaisuuksia. Samaan tapaan pyhät salaisuudet kuuluvat elävän uskon, ehtoollisen ja kasteen määritelmiin. Jumalan salattu pyhyys on niin merkittävä uskon, ehtoollisen, kasteen ja paaston osa, että näiden määritelmät jäävät ihmisen järkeilyn tuloksena aina avoimiksi.

Raamatussa ihmiselle on kuitenkin annettu riittävät eväät Jumalan kohtamiselle, syyllisyydestä vapautumiselle ja rauhan löytämiselle. Nämä ovat harmaaseen graniittiin hakattuja päämääriä aidossa paastossa, joka voi lisäksi olla värikäs ja vivahteikas tutkimusmatka hengellisiin kysymyksiin, omaan elämään ja ympäröiviin ilmiöihin.

Ei kommentteja: