maanantai 9. maaliskuuta 2009

Arvioita tv-väittelystä

Hallituksen ja opposition väittely torstaina (5.3.-09) A-talk -ohjelmassa kuulosti järjen ja tunteen taistelulta. Tv:ssä nähdyn ja kuullun ottelun voitti hallitus eläkkeitä koskevine tavoitteineen, joiden perusteet olivat selkeästi ja johdonmukaisesti yksilöidyt. Opposition vastarinta tukeutui kentän laajaan kannatukseen. Vastaehdotuksena tarjottiin työelämän joustoja, joilla on viime laman jäljiltä auttamattomasti epävarmuutta ruokkiva kaiku.

Joustojen myönteisiin puoliin kuuluu työhyvinvoinnin kasvu yksilön elämäntilanteen ja kykyjen huomioinnin kautta. Kielteinen puoli olisi työelämän pelisääntöjen askel hallitsemattomaan suuntaan. Taloudellisen laman yhteydessä joustot saattaisivat luoda kaoottista ilmapiiriä yhteiskuntaan.

Suomen Yrittäjien edustus studiossa synnytti vaikutelman Kokoomuksen välillisestä osallistumisesta väittelyyn. Muutoin illan pääaihe on korostunut julkisuudessa keskustalaisten aloitteena ja taisteluna. Tätä hämmästeltiin myös perjantain (6.3.-09) Helsingin Sanomien Välihuomio-kolmunissa, jossa päätellään keskustan haastaneen näytöstyyliin palkansaajajärjestöt. Kirjoituksessa väitetään ilman konditionaalia, että eläkeiän nosto on hallituksen yhteinen ja yksimielinen päätös eikä Koillismaan latujen innoittama oivallus.

Ei kommentteja: