lauantai 14. maaliskuuta 2009

Arktinen hysteria

Birdlife Suomen tuorein lintutilanteen päivitys (11.3.09) kertoo lintujen kevätmuuton käynnistyneen maaliskuun alussa. Ensimmäisinä saapujina mainitaan töyhtöhyypät, mustavarikset, harmaalokit, telkät ja isokoskelot sekä yksittäinen ristisorsa. Raportin mukaan pöllöhavaintoja on kertynyt maaliskuun alussa Oulu-Joensuu -linjan eteläpuolelta poikkeuksellisen runsaasti, ja käpylinnun pesimäkauden kerrotaan päässeen vauhtiin.

Koneellisemman siivekkyyden alalla kevään merkkeihin kuuluvat lentoyhtiöiden kesäaikataulujen julkaisut ja hieman aiemmin maaliskuussa Arktinen Hysteria -päivät. Tämä vuosittainen ja Padasjoen Lentokerhon järjestämä tapahtuma käynnistyi eilisenä perjantaina (13.3.09) ja sijoittuu jälleen eteläiselle Päijänteelle. Jäätynyttä järveä voidaan kutsua maailman suurimmaksi lentokentäksi. Merkittyjä kiitoratoja on aurattu Padasjoen Laivarannan edustalle, jolla tänään lauantain iltapäivällä (14.3.09) nähtiin noin puolenkymmentä pienkonetta. Järvisatamaan oli ruokamyyntikojun pystyttänyt Nyystölän kyläyhdistys, tähtitieteen harrastus oli esillä Lahden Ursan toimesta, ja moottoriurheilua edusti näytteilleasettajana Padasjoen Moottoriurheiljat ry. Lisäksi rannassa palvelivat talviteloiltaan avattuina Laituri-kahvila ja M/s Elbatar -laiva keittokojun kera.

Pienkoneita ja riippuliitäjiä nähtiin ilmojen teillä tänä lauantaina myös Asikkalassa, jossa Padasjoen tavoin ovat kahvilat heräilemässä kesän saapumiseen. Vääksyn kanavan rantapaviljonki on avannut ovensa noin viikko sitten. Kanavan eteläpäädyssä ja linja-autoasemaa vastapäätä sijaitseva kioskimaisempi ravitsemusliike päättää talvitaukonsa ensi viikolla. Linja-autoaseman osalta on yllättävää, että aseman rakennukseen kuuluva kahvilatila näkyy edelleen odottavan tyhjillään uutta yrittäjää.

Ei kommentteja: