torstai 19. helmikuuta 2009

Liberecin kisatunnus

Tänään alkavien hiihdon mm-kisojen tv-tunnus kestää noin 18 sekuntia. Aluksi kuvallinen ilmaisu muistuttaa Tsekin sijainnista idän ja lännen välillä. Seuraavaksi Prahan auringonnoususta lähtee liikkeelle punakeltainen latu, jonka keltainen kaista kulkee edellä. Keltainen väri viittaa mäkihyppyyn ja punainen murtomaahiihtoon.

Latu kulkee Idols-tunnusta muistuttavan kisayleisön kohdalla sekä murtomaalatuna että keltaisia väriläiskiä haihduttavana ilmasiltana. Tällöin taivaalla nähdään vihreää väriä ja musiikissa kuullaan neutraloiva nuotti. Kyseessä on h-sävel, jolta ajatuksellisesti haetaan vauhtia ja tuoreutta F-duuriin pohjautuvaan fanfaariin.

Tunnuksen kuvallisessa ilmaisussa murtomaahiihto edeltää kahta huippuhetkeä. Näistä ensimmäisen ja tärkeimmän kuvallinen pääajatus on mäkihyppääjän suoritus, jonka välittää kääntyvä kamera. Tähän hetkeen sisältyy tunnuksen merkittävin kuvallinen ja musiikillinen huippukohta.

Liitäviä ja keltaisia suksia seuraa punakeltainen ilmasilta, jossa vaihteeksi punainen kaista kulkee edellä. Ilmasilta etenee murtomaahiihtäjien maaliintulon yli solmumaiseen asetelmaan kärjekkään rakennuksen ympärille. Solmun muotoutuessa alkaa tunnuksen toiseksi tärkein musiikillinen huippuhetki, joka jatkuu tunnuksen päättymiseen saakka. Kyseessä on samalla loppusointu, jonka aikana punakeltainen ilmasilta etenee punainen kaista edellä. Kuvallisen ilmaisun päätteeksi ensin keltainen ja seuraavaksi punainen kaista katkeavat kahdeksi suorakulmioksi, joista muodostuu loppukuvio.

Kokonaisuutena ajatellen kuvallinen ilmaisu hallitsee tunnuksen sisältöä ja tunnelmaa musiikin kustannuksella. Tunnuksen säveltaiteellinen ja rytmillinen ilmaisu on melko yllätyksetöntä verrattuna kuvalliseen puoleen, jota hallitsee vaaleiden ja kirkkaiden värien oivaltava ilotulitus. Tunnuksen näkeminen herätti toivomaan, että Lahden seuraavien mm-hiihtojen tunnukseen sisältyisi reilummin havumetsän vihreyttä ja Salpausselän honkien punaruskeita sävyjä.

Ei kommentteja: