torstai 8. tammikuuta 2009

Tapani Kansa - "Rakkautta on, rauhaa ei"

Jari Sillanpään euroviisuehdokkaan tavoin Tapani Kansan kilpailukappale on mieslaulajan hidasvauhtinen esitys, joka on kirjoitettu molliin. Tähän yhteiset piirteet jäävätkin. Sillanpään esitystä kuljettaa värikkään kansanlaulumainen sävelaihe. Vivahteikas sävelmä ja orkesterin työ virtailevat laulajan hyräilevän tulkinnan läpi. Yleensä myös Tapani Kansan esitykset ovat tunnettuja samasta tyylistä. Kuitenkin Euroviisuihin pyrkivässä Kansan kappaleessa laulajan työ kannattelee esitystä yllättävän korostuneesti. Solistin tulkinta kuljettaa orkesterin työtä ja sävelmää poikkeuksellisen paljon verrattuna esittäjän aiempaan tuotantoon.

Tapani Kansan tulkitseman sävelmän sävelaihe ei mielestäni ole esityksen musiikillinen koukku. Sävelaihe on melko puheenomainen ja tarvitsee laulajan vivahteikasta tulkintaa kuulostaakseen värikkäältä. Kappaleen toiseksi tärkein koukku on mielestäni sanoitus. Tarinassa korostuu ajatus maailmanrauhasta sekä yleisellä tasolla että koruttoman arkisesta näkökulmasta.

Esityksen yllättävin ulottuvuus on sävellaji. Säkeistö on kirjoitettu f-molliin ja kertosäe d-molliin. Sävellajien vaihdokset ovat yllättäviä ja särmikkäitä, eivätkä sävellajit ole sukua toisilleen. Esittäjän aiemmasta ja tyypillisemmästä tuotannosta esimerkiksi Veikko Nieminen -kappale kulkee johdonmukaisesti F-duurin ja d-mollin eli rinnakkaissävellajien välillä. Samoin Jari Sillanpään tuoreessa kilpailukappaleessa sävellajien käyttö yllättää huomattavasti vähemmän kuin Tapani Kansan euroviisuehdokkaassa.

Ei kommentteja: