torstai 22. tammikuuta 2009

Signmark feat. Osmo Ikonen - "Speakerbox"

Kuulun 80-luvun alussa syntyneenä ikäpolveen, jolle ”Rock ei ole edes musiikkia” –lause on vielä omakohtaisesti tuttu. Väitteen perusteluna on vedottu tyylilajin meluisuuteen, markkinalähtöisyyteen ja pelkistettyihin sävelaiheisiin. ”Rock ei ole edes musiikkia” –toteamuksessa lienee useimmiten kyse huumorista, johon sisältyy musiikkikasvattajan itseironiaa sekä irrottelevaa roolileikkiä kasvatettavien kanssa.

Ihan vakavammin on väitetty, että musiikkimaun aikuistuminen olisi viime vuosina muuttunut. Kypsyminen ei enää merkitse automaattista siirtymistä tai paluuta pop-nuoteilta klassisiin säveliin. Tilanne on haasteellinen esimerkiksi kirkkomusiikin kannalta. Klassiseen juureen vankasti leivottua kanttorien osaamista tulisi yhä rohkeammin soveltaa vastaamaan kysynnän muutosta. Lisäksi nuorisomuusikon virka olisi seurakunnissa tarpeellinen.

Meluisuus, markkinalähtöisyys ja pelkistetyt sävelaiheet eivät estä rockia olemasta musiikkia. Rap-kulttuurin osalta rajanveto musiikin ja äänimaiseman välillä on sen sijaan tarpeen. Rap-musiikissa solisti tuottaa työpanoksen eli räppäämisen, joka esimerkiksi pianolla toistettuna ei muodosta mielekästä sävelaihetta. Sävelaiheita kuullaan solistin säestyksenä, introissa sekä Signmarkin ja Osmo Ikosen tapauksessa myös soul-henkisessä kertosäkeessä.

Mikäli rap-musiikki valtaa Euroviisuissa alaa, saattaa edessä olla musiikin ja äänimaiseman välisen rajankäynnin tarve. Viisuihin saatetaan seuraavaksi pyrkiä puheteatteri- ja pantomiimi-esityksillä, joihin kuuluu säestyksellinen taustamusiikki. Euroviisuiltana radiossa kuultuina nämä olisivat ensisijaisesti radioteatteria ja äänimaisemaa. Tv-lähetyksessä nähtyinä esitykset olisivat luonteeltaan televisioitua musiikkiteatteria.

Signmarkin ja Osmo Ikosen ehdokas Euroviisuissa on Speakerbox-esitys, jonka musiikissa rap- ja soul-kulttuurit sekoittuvat kiehtovasti. Moskovaan päästessään kappale toisi vivahteiden vaihtelua kilpailun äänimaisemaan. Speakerbox-esityksen sävelaiheet ovat yllättävän pelkistettyjä soul-kulttuurin palasia, mutta ovat värikkäästi ja kiinnostavasti esitettyjä. Kappaleen yleinen ilmapiiri on valoisan kesäinen.

Ei kommentteja: