sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Remu - "Planeetta"

Euroviisujen kansalliseen alkukarsintaan osallistuu tammikuun toisessa erässä Remun Planeetta-kappale. Keravalta katsoen Porvoon vastakkaisesta ilmansuunnasta esitys tuo mieleen brittiläisen Stingin harrastamat itämaiset tunnelmat. Tätä taiteilijan tyyliä edustaa esimerkiksi Desert rose -single vuodelta 1999.

Remu ja Sting lähestyvät itämaisia sointeja ja rytmejä osin poikkeavista musiikillisista taustoista. Stingin tuotannossa kosketinsoittimilla on usein kappaleiden kantava rooli. Tällöin korvat havahtuvat kaikkeen, mitä kitaralla soitetaan. Itämaisten kielisoittimien välkähtelevät sävyt pysähdyttävät vieläkin voimakkaammin kuuntelemaan esityksiä. Remun tuotannossa kitarat, basso ja rummut muodostavat kappaleiden rungon. Planeetta-kappaleessa itämaiset soinnit havahduttavat luonnollisuudellaan ja keveydellään.

Laulavan basistin ja laulavan rumpalin musiikillisen tulkinnan tunnistaa yleensä siitä, että laulu ja orkesteri kuljettavat kappaleita poikkeuksellisen yhdenvertaisessa suhteessa. Remun ja Stingin tuotannoille on tyypillistä tämä tasapaino, joka kuulostaa luonnolliselta. Musiikillisen tulkinnan herkkyyden ja uusien oivallusten kanssa ovat molemmat ehkä joutuneet tekemään enemmän työtä urallaan.

Remun Planeetta-kappaleen menestyksen Euroviisuissa voi ratkaista tulkinnan sävyjen onnistuminen ja tv-esiintymisen haasteiden voittaminen. Värikäs ja vivahteikas lava-show saattaa tässä vaiheessa olla menestyksen kannalta tärkein viimeistelyn kohde. Musiikillisesti kappale huokuu ilmiömäistä tasapainoa laulun, sävellyksen, orkesterin tulkinnan ja rytmin välillä.

Ei kommentteja: