torstai 8. tammikuuta 2009

Kwan - "10 000 light years"

Pelkistetty sävelaihe leimaa Kwanin euroviisuihin pyrkivää kappaletta. Laulusolistin tulkintaa hallitsevat kiehtovan tasavertaisesti sävelaihe ja puheenomaisuus. Vastakohtana orkesterisovitus pursuaa runsautta ja värikkyyttä itämaiseen tapaan. Tämä ulottuvuus voi tuottaa slaavilaisista piireistä menestystä, mikäli 10 000 light years -esitys päätyy Moskovan toukokuiseen kilpaan.

Kwanin tuotannolle on tyypillistä kuuluva rajankäynti rap-musiikin kanssa. Tätä ilmaisee laulun puhemaisuuden ja pelkistettyjen sävelaiheiden ohella kappaleiden oivaltavan arkinen ja pysähdyttävän kadunläheinen vaikutelma. Yhtyeen tunnistettavaa ja vakiintunutta musiikkityyliä on vaikeaa jäljitellä. Iskelmän alalta Kwan tuo mieleen Jari Sillanpään varhaistuotannosta Onnenetsijä-kappaleen. On väitetty, ettei niin yksinkertaisella sävelaiheella varustettu esitys olisi noussut kenenkään muun esittämänä listoille.

Jari Sillanpään Onnenetsijä on tulkintana, sävellyksenä ja sanoituksena minun suosikkini Radio Suomen Merisään ja kesän Veneilysään jälkeen kuultavana kappaleena. Siirtymä säätunnuksesta kappaleeseen ei tosin sävellajien puolesta ole täysin johdonmukainen. Merisään tunnus sointuu A-duurissa ja Onnenetsijä-kappale f-mollissa, joka ei ole A-duurille etäistäkään sukua. Kesäisin kuultavan Veneilysään tunnus puolestaan sointuu Es-duurissa, joka voidaan As-duurin kautta ajatella f-mollin sukulaissävellajiksi. Es-duuri kuuluu As-duurin kolmisointuun, ja f-molli on As-duurin rinnakkainen sävellaji.

Euroviisuihin pyrkivässä Kwanin esityksessä iloitellaan h-mollin ja D-duurin välisellä rinnakkaissävellajisuhteella. Alkuintron h-molli vaihtuu säkeistön alkaessa särmikkäästi d-molliin. Kertosäkeen alussa sävellaji kuuntelijan tulkinnasta riippuen joko vaihtuu, melkein vaihtuu tai ei vaihdu D-duuriin. Kertosäkeen loppukin luo odotuksen sävellajin vaihtumisesta D-duuriin, mutta sävellaji kulkeekin takaisin h-molliin.

Kwanin euroviisukappaleen puolinopea vauhti on tunnusomainen piirre myös kokoonpanon aiemmalle tuotannolle. Yhtyeen kappaleet sopivat musiikin huippuhetkien ohella radio-ohjelmien ja musiikkitilaisuuksien aloituskappaleiksi, joilla rauhallisesti kohotetaan odottavaa tunnelmaa. Aiemmin arvioimassani Radio Novan menoliikenneohjelmassa 19.12.-08 lähes koko ensimmäinen tunti täyttyi eri esittäjien hitaista kappaleista. Linjaus kertoo hidasvauhtisen musiikin vahvistuneesta asemasta radion suosituimpina lähetysaikoina. Tähän kehitykseen voi Kwan-yhtye merkittävästi vaikuttaa Euroopan yleisradioliiton kilpailun kautta.

Ei kommentteja: