maanantai 3. marraskuuta 2008

Sade

Sao Paulossa vesisade toi formulan maailmanmestaruuden ratkaisuun jännittävän huipennuksen. Itse osuin huippuhetkenä Kouvolan asemalle, kun vietin pitkästä aikaa keikkakanttorin vapaata sunnuntaita. Samojen tv-ruutujen äärellä olen aiemmin nauttinut englantilaisesta jalkapallosta, mutta eilinen tarjosi brittiläistä juhlaa formulan osalta. Ulkona Kouvolassa ilta tuntui leudon syksyiseltä. Suomen saama lumipeite ulottui eilen, kuten tänäänkin, Seinäjoen ja Iisalmen korkeuksilta pohjoiseen.

Viime vuosina Suomen alkutalvet ovat olleet vähälumisia ja lämpötiloiltaan leutoja. Iskelmän listan kärjessä laulun aiheissa korostuukin tällä hetkellä sade, jonka olomuotoa ei mainita. Juha Tapio on pitänyt 2. sijansa Kaksi puuta -singlellään, jossa puita kuvataan sateen pieksäminä. Laura Voutilainen on noussut listalle Monta monta -singlellä, jossa lauletaan sateesta äänimaiseman osana.

Adventin ja joulun aikaan radiossa perinteisesti soi uusia ja tunnelmaan sopivia kappaleita, joissa joulua ei mainita suoraan. Kaksi puuta ja Monta monta -kappaleille en ennakoi tulevana adventtina ja jouluna tällaista asemaa. Sateen sointi ja sateen pieksäminen viittaavat vesisateeseen siinä määrin, että veikkaan voimasoiton vähenevän radiossa viimeistään 2. adventtina. Uskon, että joulun ja adventin lauluissa ilmasto lämpenee oikeaa säätä hitaammin. Lauran osalta asiaan vaikuttavat taiteilijan esittämät joululaulut, jotka ovat jo vakiintuneet perinteiseksi osaksi radion joulua. Nämä varmaankin tuodaan radiosoittoon Monta monta -kappaleen tilalle. Mahdollisesti tapanintanssien jälkeen Kaksi puuta ja Monta monta -esitykset vielä palaavat radiosoittoon.

Juha Tapion Suurenmoinen elämä -albumilta on lohkaistu samanniminen single, joka sointuu erityisen värikkäästi Radio Novan äänimaisemassa. Sävellys, tulkinta ja sanoitus maalailevat hetken ja tunnelmakuvan, joka viittaa luonnon osalta sulaan vesistöön ja kaukaisen kevään odotukseen. Esityksen luonne sopii niin leutoon ja vesisateiseen kuin lumiseenkin joulun maisemaan. Veikkaan, että kappale on tulevan adventin ja joulun suurin radiohitti, jossa joulua ei suoraan mainita. Esitys sopii vaikkapa alkukappaleeksi joulun menoliikenteen Salovaara liikenteessä -ohjelmaan ja Radio Suomen Liikenne-Suomi -ohjelmaan.

Ei kommentteja: