perjantai 21. marraskuuta 2008

Pasilasta lentoasemalle

Joukkoliikenteen yhteyttä Pasilan aseman ja lentoaseman välillä tulee mielestäni kehittää. Tällä hetkellä reitistä selviytyy nopeimmin kulkien junalla Pasilasta Käpylään ja bussilla edelleen lentoasemalle. Yhteys Pasilan ja Käpylän kautta lentoasemalle on kilpailukykyinen laajan alueen kannalta. Tähän vaikuttaa osittain Malmin ja Espoon lentokenttäbussien vuoroväli. Malmista lentoasemabusseja kulkee aamusta iltaan yleensä puolen tunnin välein sekä Espoon keskuksesta ja Leppävaarasta yleensä tunnin välein. Lähijunissa nähtäviin seisakekaavioihin kannattaisi lisätä 61- ja 615-bussilinjojen yhteinen tunnus Helsingin ja Tikkurilan lisäksi Käpylän kohdalle.

Tulevana viikonloppuna avataan hiihdon maailmancupin kausi Ruotsin Jällivaarassa. Ainakin median edustajia matkustaa luultavasti Pasilasta kisoihin Vantaan lentoaseman ja Tukholman Arlandan kautta. Tälloin loppumatkan siivittää todennäköisesti Nextjet-lentoyhtiö, joka harjoittaa laajasti Ruotsin valtion ostoliikennettä Norbotteniin. Talvikaudella Nextjet lentää Tukholman ja Jällivaaran välillä suuntaa kohden 12 vuoroa viikossa.

Nextjet voitti toukokuun lopulla tarjouskilpailun, joka koski Tukholman ja Jällivaaran välisiä talven lentoja. Valmistautuminen reitin liikennöitsijän vaihtoon sai kesän edetessä ATP-turnauksen piirteitä. Yhteyden väistyvä lentoyhtiö ajautui talousvaikeuksiin ja lensi liian pienellä koneella. Elokuussa 50-paikkainen Saab 2000 -kone oli yllättäen vaihdettu 34-paikkaiseen Saab 340 -koneeseen. Alkusyksyllä Nextjet pääsi aloittamaan Tukholman ja Gällivaren väliset lennot noin kaksi kuukautta suunniteltua aiemmin. Yhtiön sopimuskauden oli alunperin määrä käynnistyä vasta lokakuun lopulla. Laivastoksi on reitille tuotu 68-paikkainen British Aerospace Advanced Turbo Prop, eli BAe ATP.

Ylen verkkosivujen urheiluosastolla on katseltavissa Kurkista kulisseihin -koosteita, joissa kerrotaan urheilu-uutisten työstämisestä sähköisiin viestimiin. Jaksot alkoivat Pekingin kesäisistä olympialaisista ja ovat edenneet Pasilan työvaiheisiin. Hiihdon välittäminen yleisölle on aihe, joka täydentäisi mielenkiintoista sarjaa. Tälle viikonlopulle on Jällivaaraan ennakoitu kireää pakkasta, joka saattaa haitata hiihtoa ja uuden koosteen pikaista tuottamista.

Ei kommentteja: