keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Kirjailijakokous

Etelä-Suomen Sanomat ja Yle Radio 1:n Kultakuume –ohjelma ovat tänään (15.10.-08) kertoneet Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen siirtyvän tulevana kesänä Hollolan Messilään. Suven tapahtuma järjestetään tällöin ensi kertaa muualla kuin Lahden Mukkulan kartanohotellin alueella. Kunnan rajan ylitys saa pohtimaan Lahden soveltuvuutta kokouksen nimen osana. Toisaalta onhan Raumanmeren juhannustakin juhlittu hiljattain Porissa. Kokouksen järjestävä Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ry perustelee paikan vaihtoa kesähotellipalveluiden puuttumisella Mukkulassa. Yhdistyksen mukaan Messilän kartanoalue tarjoaa toiminnallisesti ja taloudellisesti parhaan vaihtoehdon vapaalle ja tiiviille vuorovaikutukselle kirjailijoiden, yleisön ja lehdistön kesken.

Mukkulan kartanon seutu jaloine lehtipuineen ja järven etelärantoineen muodostaa ympäristön, jossa luontokohteen ja rakennetun kohteen ulottuvuudet elävät tasaveroisessa suhteessa. Alue on järvi-Suomen osana harvinainen sijoittuen vain neljän kilometrin päähän Lahden keskustasta ja kolmen kilometrin etäisyydelle Sibeliustalon ja järvisataman kulttuuritarjonnasta. Järven takana Messilän kartanon alue pohjoisrantoineen toimii osittain tukikohtana hiihto-, vaellus- tai veneretkille, jotka kohdistuvat arvokkaisiin luontokohteisiin lähiseudulla. Kartanorakennusten lisäksi Messilän rakennettuun ympäristöön kuuluu tallimaisia ja aittamaisia ravintoloita, useita laskettelurinteitä hisseineen ja kesäisin kelkkarata. Etäisyyttä Lahden keskustaan kertyy noin kahdeksan kilometriä.

Kirjallisuuskokous siirtyy Mukkulasta siis luontokohteen ja rakennetun kohteen tasapainosta Messilään, joka on korostuneemmin rakennettu kohde sekä tukikohta luontoretkille. Sijainniltaan Messilä liittyy keskeisesti Päijät-Hämeen historiassa reittiin Hollolan kirkonkylältä Lahteen. Luonnonmaisemalla on kuitenkin runsaasti samannäköisiä vastineita mäkisessä järvi-Suomessa verrattuna Mukkulaan. Messilässä kesän maisema-arvoja lisäksi haittaavat laskettelurinteet rakennelmineen.

Luontoretkeilyn tukikohdan sekä laskettelun ja golfin ohella Messilä tarjoaa korkealaatuiset puitteet monille muillekin urheilulajeille unohtamatta ihmisten ja kavioeläinten välistä vuoropuhelua. Kirjailijakokouksen sijoittuminen näin korostuneesti rakennettuun luontokohteeseen muuttaa tapahtuman toiminta-ajatuksen. Samalla tulevien vuosien kokoontumiskunta ja –paikka avautuu tasaväkiselle kilpailulle. Toivottavasti Lahdessa kunnallisvaalien keskustelu virittää onnistuneita pyrkimyksiä Mukkulan kesähotellin kehittämiseksi, jolloin kirjailijakokous voidaan palauttaa lähtöruutuunsa takaisin. Muutoin edessä voi häämöttää kokouksen muutto koko Päijät-Hämeestä esimerkiksi Luoston tai Pyhätunturin suveen Sodankylän elokuvajuhlien kumppaniksi.

Ei kommentteja: