maanantai 8. syyskuuta 2008

Vapaus ja kaavat

Aamulehden verkkolehti kattaa tänään eväshetken opiskelun kompastuskivikon äärelle. Artikkelia tenttikammoisuudesta täydentää uutisjuttu opiskelutaitojen kehittämisestä. Artikkelikaksikossa tiivistettyä asiallista kerrontaa täydentävät asiantuntijoiden ja opiskelijoiden lausumat yhdellä tai kahdella virkkeellä kerrallaan. Mielestäni tämän syvällisemmin ja vivahteikkaammin ei monialaisen päivälehden tulekaan käsitellä henkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa. Näistä aiheista on tarkoituksenmukaista tarjota pelkistettyjä lähtökohtia lukijan omille oivalluksille pääuutisten lomassa.

Aikakauslehtien ja kristillisten lehtien toimenkuvaan sisältyy henkisen hyvinvoinnin, elämänhallinnan ja parisuhteen kiemuroiden oikominen useammin. Sanomalehtiä runsaammin välitetään ehdottavassa sävyssä edes joitakin valmiita vastauksia ongelmiin.

Kristillisten seurakuntien tilaisuuksia leimaa Helsingin seudulla yhä korostuneemmin pyrkimys kaavoista vapauteen. Tämä kuuluu ja näkyy kirkkomusiikissa, messujen puitteissa ja sisällöissä sekä kokoontumistilojen valinnassa ja käytössä. Mahdollisesti kaavamaisuus seurakunnissa on kokonaisuutena vähentynyt tai osin siirtynyt yllättäviin asiayhteyksiin. Periaatteessa kaavamaisuus saattaisi haitallisena siirtyä messun sisältöjen ohella kirkkokahvien ja raamattupiirien keskustelukulttuuriin sekä kristillisten lehtien artikkeleihin elämänhallinnasta, mielen hyvinvoinnista ja parisuhteesta.

Ei kommentteja: