tiistai 30. syyskuuta 2008

Laivauutisia

Kristian Meurmanin ”Lapin kesä” –esitys on raivannut genreen tilaa Lapin laulujen päivitetyille tulkinnoille. Teleks-yhtyeen ”Rakovalkealla” on kiivennyt tuoreimmalla Radio Suomen soitetuimpien listalla kymmenen kärkeen. Tälle listalle Meurmanin ”Läpi yön” -kappale ei enää lukeudu, mutta Iskelmän Listan 14. sija ja Radio Novan listan 20. sija viestivät asemasta suven kotimaisena onnistujana. Itselleni kesäuutuuden sävellys ja tarina avautuivat Pekingin olympialaisten aikana, kun varhain aamulla pistäydyin Radio Suomesta Radio Novan taajuudelle. Katselin samalla elokuista aamunkoittoa Heinolassa Jyrängönkoskeen kaartuvan Ruotsalaisen rannalla. Peking palautunee lähipäivinä ajatuksiin myös juontajien toimesta, kun ohjelmatietojen mukaan Olympiaradion Sanna Kojo ja Mikko Kekäläinen palaavat tällä viikolla taajuudelle ääneen.

Dingon tuotannossa rytmin painokkaaseen dynamiikkaan ja värikkäisiin sävelaiheisiin yhdistyy usein musiikin kauhuelokuvamaisia vivahteita. Yhtyeen uusi ”Laivauutisia” –single yllättää peruspositiivisella tunnelmalla, joka läpäisee kappaleen kaikki osa-alueet. Kosketinsoittimien sävyt viittaavat -80-luvulle, ja esityksen kitaraintro muistuttaa Don Henleyn ”The Boys of Summer” –kappaletta. Mieleen palautuu myös keväältä Jennan ”Sinua varten” –ehdokkaan kitarakuvio euroviisujen kansallisesta finaalista. Toisaalta Henleyn ja Jennan esityksissä rytmin dynamiikka on huomattavasti Laivauutisia kevyempi. Dingon duurivoittoinen sävelmä ei tarjoile valmiina kaihoisia tunteita, mikä muistuttaa Carpenters-yhtyeen ajankohtaisiksi ponnahtaneita esityksiä. Anne Mattila ja siskot ovat nimittäin levyttäneet Carpenters-tulkintoja suomeksi albumille, jonka on määrä ilmestyä lokakuun alussa. Esimakuna julkaistu ”Hei postimies” –single on jo viettänyt useita loppukesän viikkoja Iskelmän listalla kymmenen kärjessä. Radio Suomen soitetuimmissa ”Käy luonain eilinen” –single on käynyt ykköspaikalla.

Syksyn kotimaisten menestyssävelmien kärkeen on raivannut tiensä myös Juha Tapion ”Kaksi puuta” –single, joka sijoittuu tällä viikolla toiseksi Iskelmän listalla, kolmanneksi Radio Novan listalla sekä 22. sijalle Radio Suomen soitetuimmissa. Kappale kuulostaa monikäyttöiseltä esitykseltä soveltuen vaikkapa hääpäivien juhliin sellaisille sankareille, jotka ovat tiedustelleet eläkeläisalennuksia Rolling Stones -yhtyeen konsertteihin. Mamba on puolestaan viime viikkoina sijoittunut yllättäen kolmella eri singlellä Novan ja Radio Suomen ja Iskelmän listoille, ja kärkijoukoissa on kesän jäljiltä komeillut myös Yö-yhtyeen Yö-single vielä pitkälle syyskuun puolelle.

Ei kommentteja: