maanantai 21. heinäkuuta 2008

Uutisia, urheilua ja musiikkia

Radiouutisten sähkepaketti ja minuutin sää pohjustavat lentäviä lähtöjä Radio Suomen musiikkipainotteisille tunneille. Viime syksynä kolmen minuutin urheiluradioita siirrettiin uutisten edeltä jälkipuolelle. Osalle lentävistä lähdöistä asennettiin jarruja.

Liikunnasta ei vauhtia puutu, mutta urheilu-uutisointi poikkeaa tyypillisestä politiikan, talouden, kulttuurin ja muiden tieteiden kerronnasta. Kerronta muistuttaa esittävän taiteen arviointia. Urheilijat ja liikuntavaikuttajat korostuvat henkilöinä. Tunnepohjaiset näkökulmat urheiluun ja henkilöihin saavat ohjelma-aikaa usein. Teatterin ja musiikin erikoislähetysten tunnelmissa olisi paljon samaa. Urheilun erityisasema tieteenä Radio Suomessa ilmaisee toisaalta kansanterveyden tarkoituksia. Luodaan kannustavia mielikuvia, jotka pohjautuvat urheilijoiden työn välittämään malliin ja työsuoritusten havainnointiin.

Teoriassakin siirtymä uutisista urheiluradion kautta musiikkiesitykseen on vivahteikas. Radio uutisoi urheilusta mielikuvien kylki edellä. Politiikan, talouden ja sään osalta toimitaan hetkeä aiemmin useimmiten päinvastoin. Mielekästä taas ei ole ajatella, että radion musiikkikappaleet välittäisivät mielikuvia musiikista.

Musiikki on säveltaidetta, jolloin radiossa kuullaan yleensä täysiverisiä musiikkiteoksia. Ne voidaan ottaa kokonaan vastaan kuulohavainnoin. Mielikuvat musiikista jäävät kuuntelijoiden oivallettaviksi. Luovaa ajattelua voivat musiikkijuontajan ohella edistää musiikkiuutiset, säveltaiteen esitelmät ja keskustelut, tv-esitykset sekä konsertit.

Kolme urheiluminuuttia uutisten jälkeen kohdentavat kuuntelijan huomiota tosiasioista mielikuvien suuntaan. Ohjelmavirtaan muodostuu hallitusti suvantomainen tuokio, joka aiemmin osui vaihtelevasti jonnekin puolen maakuntauutisten kieppeille. Maakuntauutiset ja –sää tuntuvat yhä useammin tunnin nopeimmin virtaavilta osuuksilta. Nämä uutiset antavat lentävän lähdön musiikkiin puolen jälkeen. Hitaatkin kappaleet soivat tulvien jännitteistä sähäkkyyttä. Jani Wickholmin ”Väärään kaupunkiin” –uutuus avautui minulle tällaisena hetkenä.

Vuodenaikojen vaihteluissa radio on kiitettävästi muuntautuen läsnä. Radion virittämä ja nostattama juhlatunnelma on puolestaan uhanalainen viestinnän laji. Jotkut valtakunnalliset mainosradiot toistelevat yllätyksettömiä pop-musiikin klassikoita eräiden juhlapyhienkin halki. Oletuksena lienee, että kuulijoiden arki ja juhla pursuavat laajamittaista tietoähkyä ja yllätyksellisyyttä. Klassikoihin avautuisi tuoreita näköaloja vaivattomasti. Tuttujen sävelmien kertailulla tarjoillaan myös vakautta ja pysyvyyttä. Olympiakisat antavat vielä hyväksytyn aiheen luoda radiossa juhlavalmistelun ja juhlan tunnelmaa, joka poikkeaa arjesta.

Ei kommentteja: