keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

Kunnon ja palloilun kierros

Jojo-laihduttaminen lukeutuu tuoreisiin uudissanoihin. Ilmaisu merkitsee painon edestakaista kertymistä ja kaikkoamista, joka haittaa terveyttä. Painon kehitys havaitaan pystysuoralta kannalta vertikaalisena ilmiönä. Ajankohtaisia ovat myös McDonald’sin ruokalistojen vaakasuorat kirjainjoukot. Alkuvuonna horisontaalisilla riveillä on mainittu erikoisuuksia Japanista ja espanjaa puhuvista valtioista. Olympialaiset lähestyvät ja pian lienee kiinalaisten antimien vuoro.

Radio Suomi kertoo urheilusta kierroksiin liittyvin mielikuvin. Palloilukierrosten ohella alan merkkihetkiä seurataan tarvittaessa kellon ympäri. Pekingin kisoja kuullaan päivittäin yli viisaripyörähdyksen verran klo 4.00-18.00. Arkiöiden Yöradio lyhenee tunnilla ja Kiekuu-ohjelmat jäävät tauolle. Päivällä maakuntaradioista lähetetään pelkät uutiset. Pekingin ajalla kuullaan myös musiikkia sekä luullakseni Nuotin vieressä ja Tänään 50-vuotta.

Pekingin kisat avataan yhdeksän päivän kuluttua. Olympialaisia ei tätä kirjoittaessani edes mainita Radio Novan etusivulla. Raportteja Pekingistä kuultaneen aiempien kisojen tapaan. Radio Suomessa urheilua tarjotaan lähiviikkoina poikkeuksellinen määrä. Kun Peking vaikenee klo 18, seurataan joinakin iltoina vielä kotimaan palloilukierroksia klo 18.30 alkaen.

Radio Suomella on erityisrooli tiedonvälittäjänä ja toimittajavetoisena yleiskanavana kellon ympäri. Kanavan välittämä urheilu tarjoaa tuloksia, suoritusten havaintoja, tunnelman kuvauksia ja runsaasti valmiita mielikuvia. Osittain ohjelmat rinnastuvat esittävän taiteen tulkintaan ja radioteatteriin. Tältä kannalta urheilu sopisi Yle Radio 1:n kanavalle. Nykyinen Radio Peili tarjoaa enimmäkseen tietoa, josta kuulija saa luoda mielikuvat itse.

Radiourheilun kiinnostavuutta lisää se, että kanavalla kuullaan myös musiikkia. Säveltaide nostattaa tehokkaasti tunnelmaa otteluiden edellä ja tauoilla. Vetoapu siirtyisi urheilulta jollekin muulle sisällölle, jos urheilu poistuisi Radio Suomesta. Äänimaisemana palloilukierros olisi outo lintu Yle Radio 1:n ja Radio Peilin tarjonnassa. Selostuksen läpi sointuu usein joukko rock-musiikin perinteisiä klassikoita.

Toisaalta radiourheilun tarkoitus ei rajoitu tulostietojen, suoritusten havaintojen ja tunnelmakuvauksien kertomiseen. Kansanterveyden kannalta radio kytkeytyy liikuntaharrastuksiin laajemmin. Palloilukierrosten alkaessa klo 18.30 lienevät tuhannet suomalaiset matkalla uimahalleihin, lenkkipoluille ja laduille. Palloiluselostukset sekä tunnelmamusiikit klo 18.06-18.30 ja erätauoilla lisäävät onnistuneina intoa myös kuntourheiluun. Olympialaiset ja isommat arvokisat taas painottuvat kesän ja kevättalven lomakuukausiin. Tuolloin myös kuntoilu ja fyysinen askarointi sijoittuvat vuorokauden sisällä vaihtelevammin.

Ennakoin, että radiourheilua tullaan kehittämään kansanterveyden tavoittein. Palloilukierroksen aikana tai tauoilla kuultaisiin kuntoilun uutisia ja vinkkejä. Lisäksi lähetettäisiin suoria tunnelmia vaikkapa hiihtomajoilta Luonto-Suomi -iltojen tavoin.

Ei kommentteja: