torstai 26. kesäkuuta 2008

Kesä ja radio

Radio Suomessa soivat jälleen kesäiset kanavatunnukset. Tänä vuonna suven äänimaisemaa lähestytään aiempaa enemmän huumorin ja itseironian keinoin. Lehmien kutsuhuuto kuullaan suomalaisen radion kanavatunnuksessa luullakseni ensimmäistä kertaa. Puheohjelmista “Kesakko” sijoittuu jälleen ohjelmakartalla “Taustapeilin” kohdille. Lisäksi uutta “Suomen radio” –ohjelmaa kuullaan keskipäivinä kesäkuun lopulta elokuun olympiakisoille saakka.

Suomen Radion kirjallinen verkkopuffi herätti jo ennakkoon odotukseni kiinnostavasta puheen ja musiikin yhdistelmästä. Kesän tunnelmiin luvattiin tarinoita ja murteita. Aiemmin näitä on perinteisesti esittänyt Yleradio 1 edeltäjineen. Radio Suomessa tällaista puhetta on yleensä sijoitettu dokumentteihin, jotka ovat koostuneet joko pelkästä puheesta tai puheen ja harvinaisemman musiikin yhdistelmistä. Näitä Radio Suomen dokumentteja onkin kuultu lähinnä viikonlopuissa sekä juhlapyhinä. Ensimmäisten kuuntelukokemusteni perusteella Suomen Radio todellakin yhdistää kaavoja kaihtavaan puheeseen normaalin ohjelmavirtamusiikin ja murrelauseita, joiden merkitystä käydään tiedustelemassa toisilla murrealueilla. On myös koostettu tarinoita haastatellen harvinaisten taitojen osaajia.

Radio Novalla on liikenneohjelman matka Suomen suvessa päässyt vauhtiin. Kanavan verkkosivuilla kerrotaan useista uutuuksista kesän ohjelmakartalla. Iskelmän taajuudella vuodentakaista grillimakkarabiisiä on jälleen kuultu mainoskatkoilla ja ohjelma-ajalla. Kanavan laajentunut kesätapahtumakattaus tarjoaa tangomarkkinaa, kansanmusiikkijuhlaa ja rokkaavien palkintoehdokkaiden Tapsan Tahteja. Musiikkiformaatin perussävelet soivat Ikaalisissa jo alkukesällä.

Kesäiset kanava- ja ohjelmatunnukset rikastuttavat onnistuneina äänimaisemaa Suomen suvessa. Erityisesti Radio Suomen ja Iskelmän kesätunnuksissa on viime vuosina monipuolisesti hyödynnetty sekä kaupunki- että haja-asutusympäristön äänimaisemien osia. Nämä oivallukset houkuttelevat tehokkaasti huomaamaan radion kesäisten kyläkauppojen kassajonoissa sekä venesatamien kahvilaterasseilla.

Ei kommentteja: