tiistai 24. kesäkuuta 2008

Jani & Jetsetters Espalla 4.6.-08

Kadun varjopaikkojen lempeä viileys ja aukeiden kirkas auringonpaiste sävyttivät keskiviikon iltapäivää Helsingissä, kun Jani & Jetsetters –yhtye esitti ilmaisen konsertin Esplanadin lavalla. Musiikkituokion 4.6.-08 klo 16.30 tarjosivat Iskelmä ja 50-vuotias Off.

Odotin ennakoiden erityisesti ”Kivisydän” –kappaleen aurinkoista ja sulavan runsassävyisesti sointuvaa introa. Kuinka sen kajahtelu taipuisi juhlavien kivitalojen katveeseen. Laulun musiikillinen kokonaisuus on huomattavan tyylikäs oivallus viime vuosien kotimaisten kesähittien saralla. Säveliin yhdistyy vielä raikkaalta juomalta tuntuen viilentävä sanoitus. Valoisan vuodenajan kappaleena tavoitetaan genressä uljaasti niin Valvomon, Anna Erikssonin, Samuli Edelmannin kuin Inner Circle’in kesäklassikoiden joukko.

Arvailin siis Kivisydämen sijoittuvan heti konsertin alkuun, mutta se esitettiin lopulta toisena ylimääräisenä noin tunnin mittaisen konsertin päätteeksi. Musiikkituokion avauksena kuultiin medium-nopealla tempolla kiinnittymiseen, irtipäästämiseen sekä tatuointiin liittyvä sanoitus radiosta tutuin sävelin. Tunnelmallisen kesähitin aineksia edusti pian myös ”Kesäunelma” Jani & Jetsetters’in tuoreelta levyltä.

Esitetyistä kappaleista erottuivat pääkaupunkilaista elämänmenoa maalaillen ”Aseman kello” ja ”Valo yössä”. ”Etupenkillä”, ”Jätä mut” ja ”Musta sulhanen” kuultiin eräinä yhtyeen suurimmista hiteistä. ”Kuuleeko kuu” –laulu edustanee yöradioiden musiikkitoimittajien unelmaa. Maaseudulle sijoittuvassa tanssikenkien tarinassa yllätti syväulotteinen sanoitus. Muilta osin minulle jäi vaikutelma, että Jani & Jetsetters’in kappaleiden kertomukset korostavat kaupunkilaisuuden ja maalaisuuden rajaa harvoin. Sanoitusten aiheet piirtyvät korostuneesti henkilöiden välille eivätkä useinkaan ole paikkoihin kytkettyjä.

Jani & Jetsetters esittää musiikillista tyyliä, joka on vahvasti sidottu tiettyyn orkesterisoitinten kokoonpanoon. Konsertissa ei tarvitse pohtia, miltä kappaleet kuulostaisivat toisien tai täydentävien soittimien kera. Voimavaroja vapautuu tarkkailemaan erityisesti musiikillista tulkintaa ja sen hienovaraisia sävyjä eri esityskerroilla. Tämä on omiaan lisäämään ryhmän kiinnostavuutta konsertoivana yhtyeenä.

Ei kommentteja: